- Prevenție și stil de viață adecvat
- Ce este menopauza – definiție
- Cum gestionezi cel mai bine simptomele de menopauza?
- Principalele schimbari care au loc în corpul femeii la menopauza
- Schimbări de stil de viață pentru o menopauză mai ușor de acceptat
- Exemple de aliment-medicament în caz de menopauza
- Tenul femeii la menopauză
Prevenție și stil de viață adecvat
Cât timp suntem tinere, ajungem să ne gândim, măcar o dată în viață, la menopauză, ca fiind ceva destul de înspăimântător și complet nedorit. Doar că nu putem alege, menopauza va veni la un moment dat, mai devreme sau mai târziu.
Cum ai vrea să te găsească?
Pregătită sau nu…?
Crede-mă, pregătirea este bună, și începe prin a te documenta, iar după 40 de ani, este bine chiar să aduci anumite schimbări în stilul de viață, în acest sens.
„Cu fiecare experiență pe care o trăiești, îți pictezi propria ta pânză, gând cu gând, alegere cu alegere.”
Oprah Winfrey
Ce este menopauza – definiție
Menopauza este o perioadă naturală în viața unei femei, care marchează sfârșitul ciclului menstrual și încheie perioada de ovulație, reproductivă. Ca și interval de instalare, statistic, se definește ca absența menstruației timp de 12 luni consecutive.
În ceea ce privește vârsta medie de menopauză, instalarea ei are loc într-un interval mai larg, între 45-55 de ani.
Diferențele sunt genetice și au legătură cu numărul de foliculi ovarieni pe care îi primim la naștere. Este un număr care nu mai crește și care se consumă, lună de lună prin ovulație, până la epuizare.
Există o etapă anterioară și o etapă posterioară menopauzei, iar acestea se numesc:
Premenopauza simptome
Se caracterizează prin primele semne de menopauză, care pot să apară cu 2-5 ani înainte de instalarea definitivă.
Cele mai frecvent întâlnite simptome de premenopauză sunt:
- tulburări ale ciclului menstrual – caracterizate prin schimbarea duratei ciclului, sângerări mai abundente decât de obicei sau sau mai scăzute. Sau intervale de 1-2 luni în care ciclul lipsește complet.
- bufeuri de căldură – senzație de căldură intensă, resimțită în zona feței și a gâtului însoțite adesea de transpirații abundente. Acestea apar brusc și pot să dureze câteva minute.
- schimbări de dispoziție – fluctuațiile hormonale pot provoca schimbări de dispoziție neașteptate.
- uscăciune vaginală și disfuncție sexuală – scăderea nivelului de estrogen poate duce la scăderea lubrifierii vaginale, ceea ce poate provoca disconfort în timpul actului sexual. Femeile pot, de asemenea, experimenta scăderea libidoului.
Este important de menționat că fiecare femeie poate experimenta premenopauza în mod diferit, iar simptomele pot varia ca și intensitate și durată.
Postmenopauza
Este perioada din viața femeii după ce s-a instalat definitiv menopauza. Este bine să fim pregătite și pentru asta, cunoscând câteva probleme după menopauză, care pot să apară:
- Modificări ale compoziției corporale – în timpul postmenopauzei, femeile pot observa schimbări ale compoziției corporale, respectiv creșterea greu de controlat a procentului de grăsime din corp. Depunerea stratului adipos se face, de obicei, în zona abdominală. În această zonă sunt amplasate cele mai importante organe interne: inima, ficat, pancreas, splină, colecist. Îmbrăcarea lor în straturi de grăsime le supune la riscuri deoarece în țesutul adipos își găsesc refugiul toxinele din corp care nu au mai fost eliminate.
- Riscuri pentru sănătate – postmenopauza este asociată, de obicei, cu risc crescut pentru anumite afecțiuni grave: boli de inimă sau ale aparatului circulator, HTA, diabetul, boli ale articulațiilor sau boli autoimune, depresie sau afectare a capacităților cognitive.
Cum gestionezi cel mai bine simptomele de menopauza?
- Cunoașterea a ceea ce urmează este un prim pas. De aceea, niciodată nu este prea devreme pentru a fi informată.
- Un stil de viață sănătos, caracterizat prin alimentație sănătoasă, mișcare și menținerea greutății în parametrii normali, va face corpul să funcționeze mai bine iar transformările care au loc o dată cu vârsta pot să fie mai ușor de gestionat.
- Utilizare de suplimente alimentare care au rol de menținere a nivelurilor de hormoni specifici feminini.
Principalele schimbari care au loc în corpul femeii la menopauza
La menopauză, corpul femeii trece prin mai multe transformări semnificative ca urmare a scăderii producției de hormoni feminini.
- Încetarea ciclului menstrual
După o pauză de aproximativ 12 luni, menopauza este oficial instalată. Ovarele nu mai secretă ovule, ceea ce înseamnă că femeia nu mai poate rămâne însărcinată în mod natural. - Scăderea nivelului de hormoni
Ovarele produc tot mai puțini hormoni feminini, în special estrogen și progesteron. Această scădere hormonală provoacă diverse simptome neplăcute cum ar fi: bufeuri de căldură, transpirații nocturne, probleme ale somnului, uscăciune vaginală. - Modificări ale sistemului osteo-articular
Scăderea nivelului de estrogen poate afecta sănătatea oaselor crescând șansele de instalare a osteoporozei, predispoziție la dureri osoase și risc de fracturi. Scăderea nivelului de colagen din corp și a capacității de producție proprie mărește riscul de afecțiuni inflamatorii ale articulațiilor. - Modificări ale sistemului cardiovascular
Odată cu înaintarea în vârstă, arterele, vasele de sânge care transportă oxigenul și nutrienții în corp, devin rigide, își pierd din elasticitate iar circulația sangvină se îngreunează. Un alt risc este îngustarea arterelor cauzată de plăci de aterom care micșorează calea de acces a fluxului sangvin. Ambele afecțiuni au un impact negativ asupra valorilor HTA și nu numai. - Creșterea în greutate peste valorile normale
Incetinirea metabolismului are impact asupra controlului greutății corporale. Este frustrant să constați că vei mânca tot mai puțin și va fi tot mai greu să dai jos din kg. Acceptă ca o normalitate și nu abandona lupta cu kg sub pretextul că nu se mai poate face nimic! - Schimbări de dispoziție și simptome emoționale
Fluctuațiile hormonale pot afecta starea de spirit și emoțiile. Aceste stări mai pot provoca iritabilitate, anxietate, oboseală și chiar simptome de depresie.
Este important de menționat că fiecare femeie poate experimenta menopauza în mod diferit, iar simptomele și transformările pot varia de la caz la caz.
Dacă ai preocupări specifice în acest sens, este întotdeauna recomandat să consulți un medic de specialitate pentru evaluare, interpretări și sfaturi personalizate.
Schimbări de stil de viață pentru o menopauză mai ușor de acceptat
Trecerea la menopauză reprezintă începerea unei perioade noi în viața ta. Dacă s-a produs în mod natural, ești la vârsta la care ai obținut deja cele mai importante obiective profesionale pe care ți le-ai dorit!
Copiii, probabil, sunt mari și la casele lor. Este posibil să fii deja bunică, ceea ce este una dintre cele mai mari bucurii ale acestei perioade.
- Deci, de acum, uită de stres! Sau, mai corect spus, gestionează stresul prin acțiuni care îți dau o stare de bine. Acestea ar putea fi: meditația, o viață socială într-o comunitate în care te integrezi, activități de voluntariat, diverse hobby-uri.
- Alege să fie această perioadă una în care dai dovadă de calm și înțelepciune, mai degrabă decât frustrare sau resentimente.
- Alimentație echilibrată – adoptă o dietă sănătoasă, bogată în legume, fructe, cereale integrale și proteine slabe.
- Hidratare adecvată – consumă suficiente lichide (ceaiuri sau sucuri naturale), dar nu diminua consumul recomandat de apă de 2-3 litri/zi, în funcție de greutatea corporală. Hidratarea este esențială la această vârstă pentru sănătatea aparatului cardio-vascular, a articulațiilor, a sistemului digestiv, a menținerii greutății optime.
- Activitatea fizică regulată – exercițiile fizice regulate sunt benefice pentru menținerea sănătății generale și a stării de bine în timpul menopauzei. Încearcă să faci minim 30 de minute de activitate fizică moderată în majoritatea zilelor săptămânii. Alege activități care-ți plac, cum ar fi: mersul pe jos, înotul, dansul, drumețiile.
- Menținerea greutății în parametrii normali – o greutate cât mai aproape de parametrii normali este un indicator concludent de corp sănătos.
- Somn odihnitor – acordă o atenție deosebită obținerii unui somn odihnitor. Adoptă o rutină de somn prin respectarea unui program. Creează-ți acea „oază de liniște” într-un dormitor ferit de zgomote, bine aerisit, chiar răcoros, cu o lumină discretă, caldă. Înainte de retragerea în dormitor, renunță la dispozitivele electronice.
- Vizite medicale în mod regulat – programul de vizite la medic este important în această etapă a vieții. Chiar dacă toate sunt bune, un set complet de analize făcute o dată pe an ajută să ai o imagine mai clară a stării de sănătate sau permite să se aplice corecții în tratamente atunci când este cazul.
Exemple de aliment-medicament în caz de menopauza
Adepții unei alimentații sănătoase sunt mereu în căutarea unor variante de aliment-medicament. Adică, acele alimente care nu doar ne hrănesc, ci au și efecte terapeutice și contribuie la menținerea sănătății și echilibrarea unor ușoare dezechilibre.
Este binecunoscut faptul că odată cu înaintarea în vârstă, nevoile energetice ale corpului scad. Avem nevoie de cantități mai mici de hrană, deci, putem să fim mai selective în ceea ce privește calitatea.
In ce consta dieta la menopauza
Voi prezenta mai jos o listă cu alimente recomandate în menopauză, care pot ajuta la susținerea sănătății generale și la gestionarea simptomelor asociate acestei perioade:
Lăptișor de matcă
Stiai că regina albinelor, matca, este unicat în natură din punct de vedere al longevității ei excepționale? Ea trăiește de 35-40 de ori mai mult decât o albină obișnuită! Singura explicație este hrana ei. Doar ea se hrănește cu lăptișor de matcă.
Încă este o enigmă puterea miraculoasă a lăptișorului de matcă, un lucru este sigur, avem nevoie de această putere, doamnelor!
Legume cu frunze verzi
Spanac, salată verde, broccoli, pătrunjel, kale, sunt bogate în nutrienți cum ar fi vitamina K și acid folic care contribuie la buna funcționare a sistemului cardiovascular.
Pentru orice perioadă a anului, suplimentează eventuale carențe cu Fields Of Greens.
Alimente bogate în calciu
Produse lactate cu un conținut redus de grăsimi, cum ar fi iaurt, kefir și brânzeturi. Surse vegane de calciu ar putea să fie: broccoli, kale, tofu.
Pentru carențe mai mari de calciu, recomand o cură de Nature Min.
-
Forever Royal Jelly201,55 lei
-
Forever Fields of Greens73,66 lei
-
Forever Nature-Min101,72 lei
Alimente bogate în vitamina D
Vitamina D este importantă pentru absorbția calciului. Poți obține vitamina D prin expunere la soare, dar și din alimente precum somon, ton, brânzeturi.
Supliment de calciu, magneziu și vitamina D – Forever Calcium, două cure/an pentru oase sănătoase și fără dureri.
Alimente bogate în fibre
Legume, fructe, cereale integrale, leguminoase. Toate acestea sunt bogate în fibre, ceea ce ajută la menținerea nivelului normal de colesterol, o sănătate a aparatului digestiv și gestionarea greutății corporale.
Atunci când nu mai ai timp să pregătești gustări, un plic de Forever Fiber strecurat în poșetă îți vine în ajutor.
Alimente bogate în acizi grași Omega 3 și Omega 9
Acizii grași Omega 3 se găsesc în pește gras cum ar fi: somon, sardine, macrou. Acizii grași Omega 9 se regăsesc în uleiul de măsline. Ambele categorii de acizi grași au beneficii antiinflamatorii și pot contribui, de asemenea, la sănătatea cardiovasculară.
Din surse curate și obținut prin cele mai moderne tehnologii, Arctic Sea Omega 3 este suplimentul de care nu mă despart niciodată!
Soia și produse din soia
Soia conține fitoestrogeni, compuși vegetali cu efect antioxidant și de echilibrare hormonală. Un shake îndrăgit de întreaga familie, de la mic la mare, se poate prepara cu iaurt, lapte vegetal sau mixat cu fructele preferate. Forever Lite Ultra Vanilie / Ciocolată
Alimente bogate în fitoestrogeni
In afara de soia, mai există și alte alimente cu acest rol benefic: semințe de in, cereale integrale și leguminoase, pot avea un ușor efect estrogenic în organism. Un amestec ingenios din cele mai bune plante medicinale cu efect estrogen și de reglare hormonală: Vitolize Women.
Alimente bogate în antioxidanți
Fructe și legume colorate, cum ar fi fructele de pădure, citrice, rodii, morcovi, ardei, zucchini, ciuperci, etc. Gama este atât de vastă și se poate adapta pentru fiecare anotimp. Ceea ce poți reține este să îți propui să ai cât mai multe din culorile curcubeului în frigider! Așa vei ști că ai acoperit gama de necesități.
Un amestec de 20 de legume și fructe pe care nu le vei mânca niciodată în aceeași zi, oricât de recomandat ar fi, se regăsește în 2 pastile de Forever Daily. Corpul primește ceea ce are nevoie, iar tu îți continui activitatea preferată!
Este important să menționez că fiecare femeie poate avea preferințe alimentare și nevoi individuale. Dar dacă vei avea o alimentație diversificată, în care vor fi prezente toate categoriile de alimente sănătoase, trecerea spre și prin menopauză va fi mult mai ușor de suportat.
Tenul femeii la menopauză
Nu pot încheia acest subiect delicat fără să nu menționez ceva despre tenul femeii la menopauză. Scăderea nivelului de estrogen influențează și aspectul tenului. Se întâmplă lucruri dramatice și trebuie să vă pregătesc pentru asta:
- Tenul devine uscat – consumă și mai multă apă!
- Pielea se subțiază și devine mai ridată – folosește produse de îngrijire a tenului pe etape, și cu generozitate. Cremă de zi, cremă de noapte, mască hidratantă
- Pierderea colagenului odată cu vârsta duce la pierderea fermității țesutului, musculatura feței devine lăsată. Folosește supliment de colagen.
- Pete pigmentare – numite și pete de bătrânețe, apar în zonele vizibile, pe față și pe mâini. Folosește cremă de protecție solară.
Dacă până acum ai făcut „economie” la îngrijirea ta personală sau la îngrijirea tenului, nu o mai face. Chiar și în această perioadă poți să te bucuri de viață, dar trebuie să fii sănătoasă și să te simți bine „în pielea ta”!
Lasă un răspuns