Cuprins
Știai că 90% din alimentele care fac bine nu se mănâncă în cantități suficiente – cum ar fi fibrele alimentare?
Este o teorie simplă, ușor de înțeles și de acceptat de către oricine. Și anume, poți să faci progrese înspre un stil de viață sănătos dacă mănânci mai puțin din ceea ce îți face rău și mai mult din ceea ce îți face bine. Și aici vom menționa fibrele.
Fibrele ….? Vor spune unii!
În dieta modernă fibrele sunt privite ca un rău necesar, nu suntem încântați de ele dar știm că trebuie adăugate pe undeva … în meniul zilnic. Insa, de cele mai multe ori sunt pur si simplu ignorate.
Rolul articolului de astăzi este să descoperim împreună de ce sunt importante fibrele alimentare și beneficiile lor pentru sanatatea noastra.
Ce sunt fibrele?
O definitie simpla a fibrelor este ca sunt o parte constituenta din alimentele vegetale, care nu vor fi digerate sau absorbite. Daca facem o comparatie cu alte clase de alimente: grasimi, proteine, zaharuri, stim ca ele isi indeplinesc rolul in organism tocmai datorita faptului ca sunt digerate si absorbite.
In schimb, rolul fibrelor este sa ramana intacte si sa ajute tractul intestinal sa functioneze optim. Ele traverseaza stomacul, intestinul subtire, colonul, urmand sa fie eliberate. Sunt doua tipuri de fibre:
- Fibre solubile – ofera o senzatie de satietate pe un interval mai mare de timp. Ele se dizolva in apa, isi maresc volumul oferind o senzatie confortabila de satietate. Ajuta la scaderea colesterolului, protejand astfel aparatul cardio-vascular.
- Fibre insolubile – ajuta la prevenirea constipatiei si mentinerea unui tract digestiv sanatos.
De ce fibre?
Fibrele – nu sunt cel mai sexy aliment din lume, dar un studiu major a investigat câte fibre trebuie să mâncăm cu adevărat și au descoperit că prezența lor in dieta zilnică asigură beneficii uriașe pentru sănătate.
„Dovezile sunt acum copleșitoare și oamenii ar trebuie să înceapă să facă ceva în acest sens”, spune unul dintre cercetători, prof. John Cummings, pentru BBC News
BENEFICII ALE FIBRELOR – si o să enumerăm doar câteva dintre ele:
- Consumul de fibre dietetice și cereale integrale a fost asociat întotdeauna cu dietele de slăbit datorită rolului benefic pe care îl au în instalarea senzației de sațietate și scăderea în greutate. Fibrele solubile incetinesc digestia si conversia in glucoza a carbohidratilor, stabilizand astfel glicemia.
- Amelioreaza constipatia si contribuie la mentinerea tractului intestinal sanatos.
- Un consum ridicat de fibre poate preveni instalarea cancerului colorectal (cancer de colon și cancer rectal)
- Contribuie la menținerea unui nivel normal de zahăr în sânge și mențin nivelul colesterolului în limite normale.
De câte fibre avem nevoie?
Cercetătorii de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă și Universitatea din Dundee spun că oamenii ar trebui să mănânce minimum 25 g de fibre pe zi.
Dar consideră că aceasta este o cifra „adecvată” pentru îmbunătățirea sănătății și spun că există beneficii așa de mari încât merită să se ajunga la 30 g/zi
Asta e tot? Pare să fie foarte puțin, și totuși majoritatea oamenilor din întreaga lume mănâncă mai puțin de 20g de fibre pe zi.
Ce alimente contin fibre?
Este simplu să introducem în dieta zilnică fibre dacă vom ține cont de diversitatea de alimente în care se găsesc. Fibrele se gasesc in fructe și legume, zarzavaturi, cereale integrale, seminte, nuci. Lista alimentelor care contin fibre este vasta.
Din momentul in care vom fi receptivi sa introducem fibrele in alimentatia noastra vom descoperi o diversitate foarte mare de alimente care conțin fibre si pe care le vom consuma cu placere.
Un mic indiciu concludent: inlocuieste painea alba (un aliment cu o valoare calorica mare, Indice Gicemic mare si valoare nutritiva scazuta) cu painea integrala (bogata in fibre, vitamine si minerale) mult mai gustoasa, sanatoasa si hranitoare.
În articolele urmatoare: De ce fără gluten și Indicele Glicemic, prieten sau dușman, ai informații de ce unele fibre sunt mai sănătoase decât altele și te vor ajuta să faci cele mai bune alegeri.
De ce este relevant acum consumul de fibre?
Faptul că fibrele, cerealele integrale, fructele și legumele sunt sănătoase nu ar trebui să fie o surpriza pentru nimeni !
Dar există îngrijorare că oamenii întorc spatele la alimentele bogate in fibre, datorită popularității dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați.
Prof Nita Forouhi, de la Universitatea din Cambridge, spune: „Trebuie să luăm o notă serioasă la acest studiu.”
Concluziile sale implică faptul că:
“Deși din ce în ce mai popular în lume, în general, orice regim alimentar care recomandă dietele cu conținut redus de carbohidrați ar trebui să ia în considerare costurile lipsei de fibre prezente în cereale integrale.”
Această cercetare confirmă faptul că aporturile de fibre și cereale integrale sunt clar importante pentru sănătatea pe termen lung.
Studiul a fost realizat pentru a ajuta Organizația Mondială a Sănătății să vină cu ghiduri oficiale pentru cât de multe fibre ar trebui să mănânce o persoana pentru a-si proteja sănătatea.
Așteptăm cu interes studiile care vor veni în viitorul apropiat și în care fibrele vor fi promovate și recomandate ca fiind o categorie de nutrienți foarte importanți. Dar până atunci să ne îndreptăm atenția asupra a:
Ceea ce știm și avem la dispozitie – suplimente bogate in fibre
Programul de detoxifiere Clean 9 în a cărei compoziție există Forever Lite Ultra (vanilie/ciocolata) care conține o sursă bogată de proteine și fibre din surse vegetale (soia nemodificată genetic, provenind din culturi organice) și suplimentul alimentar Forever Fiber– cu 5 grame de fibre solubile/plic, fără gluten.
După această resetare a organismului va fi mult mai ușor să vă schimbați regimul alimentar bazat pe mai multe fibre și un stil de viață mai sănătos.
Un adaos de fibre la regimul tău mai poate fi făcut și cu ajutorul suplimentului Forever Supergreens.
De ce Forever Supergreens?
Conține peste 20 de fructe și legume în fiecare pliculeț plus vitamina C, E și magneziu, care ajută corpul să se mențină la capacitate maximă de performanță în fiecare zi. În fiecare pliculeț veți găsi tot ce este mai valoros din: mere, sfeclă, ardei roșu, roșii, căpșuni, merișoare, vișine acerola, spanac, varză, ceapă, acai, mangostan, goji (lycium) rodii, brocoli, kale, morcovi, dovleac, semințe de struguri, iarbă de orz, spirulina, struguri.
Dizolvă un plic în băutura ta preferată de aloe vera, agită bine și bucură-te de bogăția de arome, nutrienți și fibre care îți vor îmbunătăți starea de bine!
Un regim alimentar bazat pe o dieta echilibrata si sanatoasa, cu alimente din toate categoriile, și cu importanța cuvenită acordată fibrelor, îți va asigura o stare permanentă de bine, energie și bună dispoziție !
Lasă un răspuns