Ce este colesterolul și contribuția sa bună în organism
Colesterolul este un compus organic, din grupa lipidelor ( grasimilor) care se găsește in compoziția membranelor celulare. Atunci cand este in valori optime, rolul sau este benefic:
- Asigura permeabilitatea membranelor celulare fata de diverse substanțe necesare bunei funcționari a celulei
- Protejeaza ficatul, maduva spinarii si creierul.
- Imbunatateste si regleaza sistemul imunitar
- Protejează celulele favorizand capacitatea lor de a produce energie
- Ajută la sinteza hormonilor sexuali – estrogen, testosteron.
- Protejeaza sistemul cardiovascular si musculatura intregului corp.
- Este vital in creștere si dezvoltare. De asemenea in cicatrizarea tesuturilor.
- Îndeplinește un rol similar antioxidantilor, ajutand organismul sa se apere împotriva radicalilor liberi.
Sursa de colesterol din organism provine in cea mai mare parte din alimentatie si in mod special din grasimea de origine animala. Conform studiilor, o mare parte din colesterol este sintetizat de către ficat. In mod ideal, in urma consumului de grasimi sanatoase, in cantitatea optimă, acestea contribuie la metabolizarea grasimilor nesănătoase. Iar parametrii noștri de colesterol se găsesc in limite normale.
Problemele încep sa apară atunci cand analizele indica un nivel crescut al colesterolului. Acesta apare in urma greșelilor din alimentatie si stil de viata neechilibrat. Excesul de colesterol produs de corp se depozitează în organism, pe pereții vaselor sangvine sub forma de plăci de aterom, micsorand secțiunea de circulatie a sangelui.
De asemenea se poate depune sub forma de calculi in vezicula biliara.
Cauze ale stilului de viata care duc la creșterea colesterolului
Este usor sa consumi alimente care cresc nivelul colesterolului, sunt cele mai atrăgătoare ! La fel de simplu ar trebui sa fie, să-ți schimbi alimentatia, pentru a reduce nivelul colesterolului si pentru a schimba raportul de grasimi sanatoase din organism. Pentru asta, însă, ai nevoie de informare si ai nevoie de voință.
Cele mai frecvente cauze sunt:
- Consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi saturate se află în topul celor mai evidente cauze care duc la dezechilibre ale nivelului de colesterolului în sange. Chiar dacă organismul are nevoie de grăsimi pentru a funcționa corect, ele trebuie consumate cu moderație și de obicei sunt recomandate cele nesaturate (Omega 3, Omega 9). Grăsimile saturate, nesănătoase sunt acele grăsimi care sunt solide la temperatura camerei, dar se topesc la căldură, de exemplu: untul, untura, margarina.
- Cauze genetice – există numeroși pacienți care au moștenit de la mamă sau tată predispoziția pentru colesterolul mărit și această tendință poartă denumirea de „hipercolesterolemie familială”.
- Obezitatea – excesul de grăsime din corp in caz de obezitate reprezinta un factor de risc, cu implicații negative multiple asupra sanatatii: hipertensiune arteriala, ateroscleroza, bolii inflamatorii si boli autoimune, hiperaciditate, guta, etc.
- Sedentarismul – lipsa de mișcare favorizeaza scaderea metabolismului, a arderilor interne, reduce circulatia limfatica si favorizează depunerile de toxine in corp, inclusiv colesterolul.
- Varsta – este un factor inevitabil de care va trebui sa ținem cont. O data cu inaintarea in varsta, procesele metabolice incetinesc si exista tendinta naturala a corpului de a depune colesterolul. Cum putem evita asta ? Consumand cu atenție, in cantități mici si rar, grasimea de origine animala.
- Fumatul si consumul de alcool sunt, de asemenea, cauze care duc la îngroșarea vaselor de sânge și la acumularea moleculelor de colesterol pe pereții acestora. În plus, unele studii au dovedit că tutunul duce la scăderea nivelului de colesterol „bun” și la creșterea celui „rău”.
In una dintre cercetările publicate în anul 2000 de American Heart Association (AHA), specialiștii au concluzionat faptul că alcoolul are capacitatea de a crește nivelul de lipolipide cu densitate înaltă (colesterolul HDL – colesterolul rau) și de a reduce nivelul de lipolipide cu densitate mică (colesterolul LDL- colesterolul bun). Consumat în exces, alcoolul devine astfel, nociv.
Ce trebuie sa mananci cand ai colesterol mare
Tine colesterolul sub control si consuma cu încredere alimente care scad colesterolul:
- Legumele proaspete – in mod special legume verzi. Se găsesc in topul alimentelor sanatoase pentru inima si vase sanguine curate, fără colesterol. Este bine sa fie procurate din zona de locuit, de la producătorii locali. Aceasta garantează prospețimea lor. Toate verdeturile si cruditatile de pe piața – spanac, usturoi, ceapă verde, salată verde, stevie, loboda, urzici – reduc colesterolul din sange, scad presiunea sangvina, au efect antioxidant si cresc imunitatea.
- Dorești sa consumi o doza zilnica de usturoi dar vrei, in același timp sa fii acceptat de colegii de serviciu si sa poți sta aproape de membrii familiei ?
- Adaugă in dieta zilnică FOREVER GARLIC THYME – supliment inodor pe baza de usturoi, cimbrisor si lecitina, ingrediente naturale de nelipsit intr o cura de reducere a colesterolului. Fiecare capsula contine echivalentul a 1000 mg de usturoi proaspăt, capsule care se descompun in intestine si care nu ne deranjeaza cu mirosul neplacut al usturoiului.
- Sfecla rosie – Fitonutrientii din compozitia sfeclei rosii fixează colesterolul din tubul digestiv scade absorbtia grasimilor si duce implicit la micsorarea riscului de boli cardiovasculare.
- Prazul – are un conținut bogat de fibre, atat solubile (pectine) cat si insolubile (celuloza). Fibrele solubile dau o consistenta gelatinoasa preparatelor cu praz si reduc absorbtia intestinala de zahăr si colesterol din alimente, favorizand eliminarea excesului.
- Anghinarea – stimulează funcțiile hepatice, scade nivelul in sânge al colesterolului si trigliceridelor si limitează stocarea grasimilor in ficat.
- Fasolea – numita si „carnea săracului“, este cea mai valoroasa sursa de proteine vegetale, contine calciu, fier si fibre solubile care scad colesterolul din sange. Cum organismul digera fasolea într-un timp mai îndelungat, te ajuta sa te simți plin mai mult timp după o masa. Astfel, fasolea este un aliment util pentru oamenii care încearca sa piardă in greutate si sa tina nivelul colesterolului in control.
- Alternativa noastra, rapida si eficienta FOREVER LEAN – ofera o doza mare de fibre care leaga colesterolul si precursorii sai, in tubul digestiv si ajuta la eliminarea acestora din organism înainte ca aceștia sa se absoarba si sa intre in sange.
- Fructele – fac parte din categoria alimentelor care scad colesterolul rau
- Strugurii – au fost considerată dintotdeauna un aliment cu multiple proprietăți terapeutice: combat calculii renali si biliari, reduc nivelul colesterolului si al acidului uric in sange, sunt detoxifianti si cu efecte regeneratoare, elimina oboseala cronica, stresul si redau buna dispozitie.
- Ciresele – sunt diuretice, laxative si conțin pectine – fibre solubile care scad colesterolul din sange si amelioreaza constipatia.
- Fulgii de ovaz – alege varianta de cereale sănătoase pentru micul dejun.
- Pestele – consumul de peste de 2-3 ori pe saptamana poate scadea LDL colesterolul rău, prin stimularea grasimilor saturate si prin livrarea grasimilor omega-3. Acizii grași esențiali Omega-3 reduc trigliceridele din sange si protejează inima.
- Daca iti vine greu sa te aprovizionezi mereu cu peste proaspat, de cea mai buna calitate, si sa ai mereu in casa uleiul de măsline, cel mai scump, asa cu recomanda nutritionistii, iti propun o alta varianta. FOREVER ARCTIC SEA, este cea mai buna combinatie de grasimi sanatoase, contine uleiul de peste de apa rece, de mare adancime. La acestea s-a adaugat uleiul de măsline presat la rece. Totul este din cele mai curate si sigure materii prime.
- Soia – produsele pe baza de soia contin estrogeni vegetali si bioflavonoide care protejeaza impotriva bolilor de inima si reduc colesterolul din sange.
7 obiceiuri sănătoase pentru a evita colesterolul mare
Nivelul colesterolului din sange atinge un nivel maxim la barbati la 60 de ani, in timp ce la femei continua sa creasca pana la 70 de ani. Este important sa adopti un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie echilibrata si miscare, pentru a controla nivelul colesterolului din sange si pentru a avea grija de sanatatea inimii tale.
- Evita prajeala ca mod de a gati si alege gratarul, cuptorul sau fierberea inabusita.
- Atenție la sloganurile publicitare de genul „fără colesterol“. Aceste sloganuri sunt folosite pentru a atrage consumatorii, conferind siguranta ca pot consuma fără riscuri. „Fără colesterol“ scris pe ulei este un non-sens, nici un ulei vegetal nu contine colesterol, acesta fiind prezent doar in grasimea animala (unt, slanina, branzeturi, ou). Uleiul devine nesanatos in momentul in care se foloseste la prăjit, ceea ce se intampla de cele mai multe ori.
- Înlocuiește carnea cu peștele – peștele este un aliment dietetic prin definiție, iar peștele gras contine acizi grasi nesaturati omega-3 cu rol protector cardiovascular si de creștere a HDL-ului, fracțiunea „buna“ din colesterol.
- Fii atent la zahar – zahărul si dulciurile conțin calorii, care se depun rapid sub forma de depozite de grăsime si au ca efect secundar creșterea nivelului de colesterol din sange.
- Limiteaza-te la un singur pahar de alcool pe zi – alcoolul crește colesterolul rau si riscul de boli cardiovasculare, osteoporoza sau cancer de san.
- Creste aportul de lecitina – lecitina este o substanta implicata in transportul colesterolului si substantelor grase din sange, impiedicand depunerea acestora pe peretii vasculari, datorita capacitatii ei de emulsificare. Gasesti lecitina in soia, mazare, seminte, nuci, broccoli, conopida, peste si ciocolata.
- Fa miscare in mod regulat – mișcarea reduce tensiunea arteriala, nivelul hormonilor de stres si al colesterolului, scazand riscul de accident vascular cerebral de 100 de ori.
Reducerea cantității de grasimi nesanatoase pe care le consumi la masa este vitală pentru a scădea valoarea colesterolului, dar nu trebuie sa elimini complet carnea, ouale si produsele lactate pentru a avea un regim alimentar mai „prietenos”.
Poti include aceste alimente in dieta ta daca respecti cateva reguli simple:
- Sa tii cont de modul in care prepari aceste alimente – nu prajite!
- Sa tii cont de cat de des le mananci – 2 maxim 3 ori/saptamana
- Sa tii cont de cat de des le inlocuiesti cu variante mai sănătoase – de cate ori ai ocazia!
Alimentele pe care este bine sa le eviți dacă ai colesterol mare
Asociatia Americana a Inimii sfatuieste persoanele care au colesterolul mare sa reducă aportul de grasimi saturate (consumul acestora nu ar trebui sa reprezinte mai mult de 5-6% din totalul zilnic de calorii).
Pentru a reduce grăsimile „rele”, specialistii ne sugerează sa limitam consumul următoarelor alimente:
- Carnea grasă de vita
- Carnea de miel
- Carnea de porc
- Carnea de pasăre de curte (cu piele)
- Untura si alte grasimi de origine animala cum ar fi slanina, sunca.
- Produse lactate facute din lapte integral sau cu un conținut ridicat de grasimi
- Uleiuri vegetale saturate, cum ar fi uleiul de cocos, uleiul de palmier.
- Grasimi vegetale hidrogenate – margarina, maioneza cumparata din comerț, concentratul pentru supe.
- Zahărul alb, rafinat – tot ceea ce organismul nu poate consuma prin ardere se transforma in grăsime.
- Painea alba, pastele fainoase din faina alba
- Prajiturile si deserturile care conțin cele trei ingrediente albe: faina alba, zahărul alb si grasimea alba (unt/margarină)
Potrivit Asociației Americane a Inimii ( American Heart Association) aproximativ 75% din colesterol este produs in mod natural in organismul nostru, iar restul de 25% este derivat din alimentele pe care le mancam. Oricine poate avea colesterolul ridicat – chiar dacă esti tânăr, slab, mânanci sanatos și faceți exerciții fizice. Asta pentru că exista cauze diferite pentru colesterolul mare. Poate fi cauzată de un stil de viață nesănătos, dar poate fi și o moștenire genetică numită dislipidemie familială.
Evitand aceste alimente, agravarea bolii se poate încetini.
Pentru rezultate radical mai bune se impune o schimbare radicala in modul de alimentatie.
Vezi cartea HRANA VIE de Ernst Gunter
Lasă un răspuns