Pe scurt, ce înseamnă alimente sanatoase?
Alimentele sanatoase au capacitatea de a furniza organismului anumiti nutrienti esentiali. Ele trebuie sa fie păstrate si consumate in condiții optime de igienă si siguranță, in așa fel incat prin consumarea lor să aducă beneficii organismului si sa nu faca rau. De asemenea, prin preparare sa avem in vedere sa nu pierdem valoarea lor nutritiva.
Reguli simple pentru o alimentatie sanatoasa
Alimentatia sanatoasa se poate defini pe scurt prin cateva criterii:
- Alege echilibrat, din toate categoriile alimentare. Mananca numai alimente care-ti aduc beneficii sanatatii. Dietele de genul, “numai proteine” sau “numai carbohidrati” pot produce mari dezechilibre nutritionale.
- Alege, pe cat este posibil, alimente de sezon, procurabile din zona in care locuiești, astfel vei consuma alimente in stare proaspătă si ne tratate cu substanțe chimice care sa creasca durata de depozitare.
- Transfera culorile curcubeului in frigiderul tau. Mărește cantitatea de legume si fructe consumate zilnic. Probabil încă nu ai ajuns la cele 5 porții de legume si fructe consumate zilnic, asa cum recomandata nutritionistii. Sau, la procentul de minim 75% din hrană, sa fie in stare proaspătă.
- Atenție la combinarea alimentelor, unele combinatii sunt compatibile, altele nu. Vezi in Hrana Alcalina de ce proteinele se consuma doar cu salate.
- Atentie la mărimea portiilor de mancare. Vezi in articolul Afla cat de mare trebuie sa fie porția ta de mâncare
- Stabilește masa/gustare la fiecare interval de 3-4 ore. Astfel nivelul de zahăr în sânge va ramane constant. Se știe, nivelul redus al glicemiei este asociat cu irascibilitate si impulsivitate.
- Nu bea caloriile – in schimb, acomodeaza-te cu apa simpla, apa cu lamaie si ceai.
- Hrănește creierul cu grasimi bune – acizii grași Omega 3 din peste, seminte de in sau chia sunt alimente bune pentru creier. Acizii grași Omega 9, din uleiul de măsline, cocos, semințe de struguri si avocado. Nu căuta suplimente alimentare care conțin Omega 6, este o grăsime care are un efect proinflamator si se găsește mult prea frecvent in alimentatia obisnuita, in uleiurile de gatit din porumb si floarea soarelui. cos, semințe de struguri si avocado.
Alege fructe si legume sănătoase
Legumele si fructele sunt alimente bogate in antioxidanti, care furnizeaza organismului substanțe nutritive vitale cum ar fi: vitamine, minerale, enzime, fitonutrienti. Aceasta vor fi întotdeauna pe lista alimentelor sănătoase si pentru copii.
Cea mai buna alegere sunt cele procurate din culturi organice. A doua cea mai sanatoasa alternativa ar fi, legume si fructe de sezon, disponibile proaspete, in zona in care locuiești, adaptat la anotimp.
Exista producători locali, in fiecare regiune, care livrează la domiciliu coșul de sezon asortat.
Pentru tara noastra, in intervalul de 12 luni, iată cateva exemple disponibile:
Fructe – capsuni, cirese, zmeura, afine, mure, caise, piersici, prune, mere, struguri, pepene roșu, pepene galben, coacaze.
Legume – spanac, ridichi, morcovi, ceapă, usturoi, roșii, broccoli, dovlecei, vinete, ardei, varza, conopida.
Crezi ca este imposibil sa consumi zilnic toata aceasta varietate de legume si fructe? Sunt de acord !
Ceea ce poti face in schimb este sa completezi gama de nutrienti prin suplimente nutritive adecvate care provin tocmai din aceasta varietate de legume si fructe.
Astfel avem pentru adulți, FOREVER DAILY iar pentru cei mici FOREVER KIDS. Ele nu înlocuiesc legumele si fructele din alimentatia noastra ci doar o diversifica cu extracte din cele peste 20 legume si fructe din compoziția lor.
Alege fibre sănătoase
Fibrele sunt o categorie importantă de alimente pentru sanatatea noastra, ele ajută la digestie si tranzit, scad colesterolul si glicemia. Iar fibrele sănătoase sunt recomandate in curele de slabire datorita senzatiei de satietate pe termen lung.
Alimentele care conțin fibre sănătoase, in afara de legumele si fructele menționate mai sus, sunt cerealele integrale si semintele. Deoarece sunt tot mai multe persoane care prezinta intoleranta la gluten voi face recomandările si din aceasta perspectiva.
Graul Spelta (cel mai vechi sortiment de grau cunoscut, nemodificat genetic), porumb si malai, mei, hrisca, seminte de in, orez, soia, nuci, alune, arahide.
Dacă dorești sa suplimentezi portia zilnica de fibre, un plic de FOREVER FIBER este cea mai practica soluție. Fără gluten. Dizolvat într-o ceașcă de ceai sau in paharul de apa, asigura 5 gr de fibre solubile. Este echivalentul unei cesti de orez brun sau 2 felii de paine integrala prajita, dar mult mai accesibil si mai simplu de strecurat in poseta, pentru o pauza într-o o zi aglomerată.
Alege proteine sănătoase
Subiectul proteinelor este destul de controversat. Sunt persoane care nu consuma deloc proteine animale iar altele in schimb sunt adepte ale dietelor bazate pe proteine. Dar, ca in orice situatie din viata, echilibrul este solutia optima.
Pentru început este bine de precizat ca exista proteine din surse animale si din surse vegetale. Iar pentru a face alegeri sănătoase trebuie sa fim atenți la sursa de proveniență a lor.
Proteine din surse de origine animala – carne, peste, lactate, ouă, ficat.
Cum știm ca facem alegeri bune ?
- Este preferabil sa fie proaspete si nu congelate.
- Sa fim atenți la eticheta, in privința provenienței. Animale/păsări crescute in libertate, a căror hrană sa nu fi conținut hormoni de creștere, antibiotice.
- Sa alegem carne cu un conținut redus de grăsime.
- Sa alegem peste de dimensiuni mediu sau mic. Peștele de dimensiune mare are un conținut ridicat de toxicitate (metale grele).
Proteine din surse de origine vegetala, cateva exemple: cereale (orez, porumb, ovăz) leguminoase (fasolea neagră, fasolea roșie, mazarea) semințe (nuci, alune, arahide)
Proteinele din soia, sunt căutate în special pentru beneficiile aduse corpului femeii. Pentru situatii in care esti lipsita de inspiratie, sau pur si simplu dorești ceva special, iti propun un shake proteic, la care poți sa adaugi si un sortiment din fructele preferate. FOREVER LITE ULTRA, este o varianta de aliment sănătos pentru copii si adulti, gustos, hranitor si ușor de preparat.
Alege grasimi sanatoase
Din categoria grasimilor sănătoase, cele mai cunoscute sunt: uleiul de măsline si uleiul de peste. Grasimile sanatoase protejează inima si vasele de sange, sunt alimente bune pentru funcționarea optimă a creierului. De asemenea, contribuie la metabolizarea grăsimilor nesănătoase, care intotdeuna se “strecoara” in alimentatia noastra.
Cel mai simplu mod de a avea zilnic porția de grasimi sanatoase pentru inima si creier este sa-ti suplimentezi alimentatia cu ARCTIC-SEA OMEGA 3.
Dacă unul din țelurile tale este sa duci un stil de viata sanatos, acceptă ca vor fi provocări, dar nu accepta compromisuri … prea des.
“Obstacolele sunt acele lucruri înspăimântătoare pe care le vezi atunci cand iti iei ochii de la țelul tău.”
Lasă un răspuns