Cuprins
“Copii merg acolo unde se intampla lucruri interesante dar raman acolo unde este dragoste.”
Zig Ziglar
Ce este deficitul de atenție la copii?
În intervalul de vârstă între 4-7 ani (o dată cu prezența copilului în colectivitate) se poate observa în comportamentul său o hiperactivitate, dificultăți în menținerea atenției sau impulsivitate. Atunci când toate aceste trei tipuri comportamentale sunt prezente și vizibile, în așa măsură încât deranjează colectivitatea, avem de-a face cu o afecțiune numită ADHD (Attention Deficit / Hyperactivity Disorder) sau deficit de atenție și tulburarea de hiperactivitate.
Importanța abordării preventive și a ameliorării în timp util
Cercetările științifice în acest sens nu au ajuns la o concluzie clară în ceea ce privește cauzele apariției acestei tulburări de atenție.
Un studiu efectuat de către Organizația Mondială a Sănătății indică SUA ca fiind țara cu cea mai mare incidență a acestei afecțiuni. 9,4% dintre copii de vârstă școlară au acest diagnostic. Băieții într-o proporție mai mare decât fetele.
În România, procentul de 0,4% este încurajator.
Pentru a preveni, ca și părinte sau educator, dezvoltarea acestei tulburări, este important să o poți identifica în timp util.
Copiii cu deficit de atenție – comportament predictibil
Pentru început, trebuie să admitem, în perioada de creștere, copiii pot să aibă momente de hiperactivitate (sunt foarte motivați de ceva…) sau o concentrare mai scăzută la o anumită activitate (care este mai puțin atractivă pentru ei în acel moment)
Lipsa de atenție la copii nu trebuie să ne ducă de fiecare dată la diagnosticul ADHD.
Care sunt semnele de comportament specifice în deficit de atenție?
Semnele de comportament se manifestă în general în cele trei medii importante ale copilului: acasă, la școală și la activitățile recreaționale:
- este agitat în permanență
- vorbește mult, întrerupe o discuție
- nu poate să asculte cu atenție pe cel care vorbește
- nu poate susține o conversație
- finalizează rar o sarcină pe care a început-o
- nu este atent la teme sau la un joc colectiv și face greșeli frecvente
- manifestă nerăbdare și vrea să primească imediat ceea ce dorește
- nu cedează în favoarea celuilalt devine impulsiv când nu obține ceea ce își dorește
- are dificultăți în a-și face prieteni
- nu-i place să participe la jocuri de colectiv sau activități sportive de grup
Deoarece multe din simptomele prezentate mai sus caracterizează într-o oarecare măsură pe cei mai mulți dintre copii generației de astăzi, nu trebuie să tragem concluzii pripite. Diagnosticul de ADHD poate să fie pus de medicul pediatru sau un psihiatru. De asemenea, medicul specialist va decide tratamentul recomandat, personalizat fiecărui pacient.
Prevenirea deficitului de atenție
Încă din etapa prenatală, familia trebuie să fie preocupată de mediu în care își desfășoară viața viitoarea mamă. Este vorba de un mediu care să-i ofere siguranța și calm, ferită de stres.
Activitatea desfășurată de viitoare mamă va fi moderată, acasă și la serviciu.
Nutriția adecvată sarcinii va trebui să fie echilibrată, să conțină toate categoriile alimentare și să evite alimentele cu efect dăunător asupra sarcinii. Fără alimente care conțin E-uri, condimente puternice, alimente prăjite sau semipreparate. Fără alcool, țigări și alte stimulente. Fără alimente bogate în zahăr.
O femeie însărcinată nu trebuie să mănânce mai mult decât de obicei, ea trebuie să mănânce mai sănătos decât de obicei.
Scopul principal în perioada sarcinii este asigurarea unui mediu sănătos de dezvoltare a bebelușului.
Imediat după naștere, în primele luni de viață, este importantă asigurarea unui mediu optim pentru bebeluș. Nu are pretenții foarte mari, își dorește hrană la timp, curățenie, odihnă multă și un mediu calm de familie.
De asemenea, este important programul pe care mama îl face, nu lăsați bebelușul să își facă propriul program, nu este capabil de asta și el va avea cel mai mult de suferit.
Evitați zonele prea zgomotoase sau evenimentele aglomerate.
Importanța implicării părinților și a educatorilor
“Mi-am dat seama că cel mai bun mod de a oferi sfaturi copiilor mei este să aflu ce își doresc, ca apoi să-i sfătuiesc să facă acel lucru” Harry S Truman – președinte SUA
În orice familie în care există un copil cu tulburări comportamentale se pune întrebarea: Ce putem face noi pentru a-l ajuta?
Implicarea părinților, a membrilor apropiați ai familiei și a educatorilor are un rol important în corectarea timpurie a acestui comportament. La fel cum, lipsa de implicare poate dăuna și amplifica simptomele.
Preocuparea apartenenților de copii hiperactivi ar trebui să se axeze pe cel puțin trei direcții:
- Mediul de viață – trebuie asigurat un mediu controlat calm, cu program regulat de masă, activități și somn în cadrul căruia copilul și mama își găsesc echilibrul
- Modul de alimentație – orientat spre ingrediente naturale preparate în mod simplu, ușor de asimilat de copil. Fără excese de genul: prea dulce, prea sărat, prea picant sau prăjit.
- Mediul de activități și colectivitate – în acest caz se impune un control mai atent la comportamentul copilului pentru a interveni dacă este cazul. Nu-i impuneți toate schimbările comportamentale pe care le doriți, deodată. Este frustrant și imposibil de atins într-o zi! Mergeți pas cu pas, câte o schimbare pe care o cereți copilului sub forma unui joc, sugerându-i că este decizia lui și încă una grozavă.
- Căutați jocuri pentru copii cu deficit de atenție și activități pentru copii cu deficit de atenție. Cereți recomandarea și ajutorul cadrelor didactice specializate.
Susținerea prin suplimente alimentare adecvate
Deoarece se caută mult vitamine pentru deficit de atenție trebuie să menționez, suplimentele alimentare nu înlocuiesc un tratament recomandat de medicul specialist. Ele ajută în prevenție și fac parte dintr-un stil de viață sănătos.
- Aloe Vera Gel în oricare variantă – datorită amestecului echilibrat de nutrienți printre care și complexul de vitamine B
- Arctic Sea Omega 3 – capsule gelatinoase care conțin acizii grași sănătoși prezenți în uleiul de pește și uleiul de măsline, substanțe benefice pentru sănătatea sistemului nervos.
- Forever Kids pentru intervalul cuprins între 2-10 ani
- Forever Daily pentru 11 ani plus
- Forever Bee Pollen și Forever Royal Jelly datorită complexității de nutrienți pe care cu greu îi găsești în produse fabricate. În acest caz sunt extracte 100% naturale, cu toate elementele componente intacte și cu un rol foarte bun în menținerea sănătății sistemului nervos și inducerea stării de calm, în mod natural.
“Nu există părinți perfecți și nu există copii perfecți, dar există foarte multe momente perfecte de-a lungul vieții împreună.” Dave Willis
Lasă un răspuns