“Nu se întâmplă prea des ca oamenii de știința să îndrăznească să utilizeze termenul “miracol” dar acesta este exact cuvântul pe care-l folosesc când descriu L-arginina. Un aminoacid atât de benefic pentru starea generală de sănătate încât mai este denumit și “molecula miracol”
Jasmina Kanazir – Director Quality Management Forever Nutraceutical
Cuprins
Ce este Arginina?
Arginina este un aminoacid condițional, sau semiesențial, ceea ce înseamnă că poate fi produs de către organism, dar în anumite condiții trebuie obținut din alimentație.
Pentru a înțelege mai bine termenul avem nevoie de definiții.
Aminoacizii sunt compuși organici pe care corpul îi folosește pentru a produce proteine. Organismul are nevoie de 20 de aminoacizi diferiți, importanți pentru buna sa funcționare.
Sunt cunoscute trei tipuri de aminoacizi:
- Aminoacizi esențiali – sunt 9 – nu pot să fie produși de către corp de aceea trebuie obținuți din alimentație.
- Aminoacizi ne-esențiali – sunt 11 – organismul poate produce acești aminoacizi chiar dacă nu-i obține din alimentele pe care le consumă.
- Aminoacizi condiționali sau semiesențiali – sunt sintetizați de către organismul uman sănătos dar pot fi administrați sub formă de suplimente alimentare atunci când condițiile de sintetizare nu sunt optime sau dacă sunt probleme de sănătate care impun necesitatea acestor aminoacizi. Printre aceștia se numără și arginina.
Diferența dintre Arginină și L-Arginină
Arginina: Este forma naturală a argininei, mai puțin biodisponibilă. Poate să fie produsă de organism. Arginina o găsim disponibilă în alimente precum carne, pește, lactate, leguminoase și nuci.
L-Arginina: este forma biologica activă a argininei care este mai biodisponibila și mai ușor de asimilat. Este obținută prin separarea și purificarea argininei și este disponibilă în suplimente alimentare.
Rolul Argininei în organism
Arginina îndeplinește mai multe roluri importante în organism cum ar fi:
- Sinteza de oxid nitric – în corpul nostru, L-arginina este transformată în oxid nitric. Oxidul nitric ajută vasele de sânge prin relaxare, dilatare. Astfel, permite o circulație mai bună a sângelui. În concluzie, acest aminoacid este aliatul unei inimi sănătoase cu o tensiune arterială în parametrii normali.
- Sinteza de proteine – fiind un aminoacid, este “materia primă” pentru sintetizarea proteinelor în corp. Ajută astfel la accelerarea procesului de fortificare musculară. În mod specific, este un nutrient valoros pentru sportivii de performanta și persoanele care se antrenează la sală de sport, prin îmbunătățirea performanțelor sportive și prin accelerarea procesului de vindecare.
- Sinteza de creatinina – L-arginina contribuie la sinteza de creatinina, astfel ajută la îmbunătățirea forței musculare. Datorită acestui rol este unul dintre aminoacizii îndrăgiți și consumați cu convingere de către sportivi.
- Stimulează secreția hormonului de creștere – L-arginina ajuta la producerea hormonului de creștere de către glanda pituitara.
- Stimulează eliberarea de insulina – L-arginina este cunoscută pentru rolul său de a stimula eliberarea hormonului insulina de către pancreas.
- Sinteza de uree la nivel hepatic – L-arginina contribuie la sinteza ureei la nivel hepatic și ajută astfel la reducerea concentratiei de amoniac în sânge și susține procesul natural de detoxifiere.
L-Arginina beneficii
Beneficiile L-Argininei se pot deduce din rolurile pe care le îndeplinește în organism.
- Asigură o bună funcționare a sistemului cardio-vascular – datorită rolului pe care-l are în producerea de oxid nitric. Dilată și relaxează în mod natural pereții vaselor de sange și menține elasticitatea lor. Astfel L-Arginina este aliatul unei inimi sănătoase!
- Fortifica sistemul imunitar – actioneaza cu rol benefic în activitatea limfocitelor și ajuta chiar la înmulțirea lor. Limfocitele au rol în protejarea organismului de viruși și boli infecțioase, sprijină producția de anticorpi și cresc rezistența organismului în fața bolilor.
- Grăbește procesul de vindecare al rănilor – acest aminoacid contribuie la îmbunătățirea depunerii de colagen în zonele afectate de anumite traumatisme. În acest fel, este un sprijin în grăbirea procesului de vindecare.
- Îmbunătățește fertilitatea masculină – prin stimularea producției de testosteron, ajută la creșterea performanțelor sexuale ale bărbaților.
- Ajută la controlul diabetului zaharat – diabeticii suferă în general de sindromul metabolic. Aceasta este o combinație nefericită a trei afecțiuni: nivelul crescut al colesterolului, hipertensiunea arterială și obezitate abdominală. Arginina are efecte pozitive asupra acestor parametrii. Respectiv, ajuta la reducerea țesutului gras și tonifică musculatura. Normalizează tensiunea arterială scade riscul de depunere a colesterolului pe pereții vaselor sangvine. În plus, stimulează pancreasul sa produca insulina.
- Stimulează producția hormonului anti îmbătrânire
L-Arginina contraindicații
Datorită efectelor sale de stimulare a hormonului de creștere, arginina are contraindicatii de a se administra femeilor însărcinate sau care alapteaza. De asemenea nu se recomanda copiilor și adolescentilor, deoarece sunt în perioada de creștere.
L-Arginina beneficii și contraindicații
Se poate administra unui adolescent în perioada de creștere, sub supravegherea medicului sau a părintelui, pentru o perioada limitata și dozat cu responsabilitate.
Alimente bogate în Arginina
Exista alimente care contin arginina iar prin includerea lor în meniul zilnic putem suplimenta în mod natural necesarul de arginina din corp.
- Produse din carne – carnea fiind o sursa completa de aminoacizi, contine inclusiv arginina. Una dintre cele mai bune surse de arginina este carnea alba, in mod special pieptul de curcan. După care, în ordine descrescătoare urmează: carnea de vită, puiul de găină, carnea de porc.
- Nuci și semințe – acestea sunt surse semnificative de arginina. Semințe de dovleac, semințe de pin, semințe de pepene verde, semințe de susan. Dintre nuci avem: nucile uscate, migdalele, alunele. Prin prepararea lor (prajire sau sarare) este afectata cantitatea de arginina.
- Leguminoase – dintre leguminoase menționăm: fasolea, mazarea, soia, lintea si nautul. Acestea sunt o sursa excelentă de proteine vegetale cu multiple beneficii asupra sanatatii.
- Alge marine – au devenit un aliment popular în rândul iubitorilor de mancare sanatoasa deoarece oferă un nivel ridicat de arginina.
https://www.healthline.com/health/healthy-high-arginine-foods
L-Arginina pentru femei
Cu excepția situațiilor prezentate mai sus, de contraindicații in sarcina si alaptare, arginina este un aminoacid important pentru femei datorită beneficiilor pe care le aduce sanatatii corpului feminin. In imbunatatirea circulatiei sanguina, cresterea imunitatii, tonifiere musculară și efect asupra tesutului adipos, în controlul sintezei de insulină dar și datorită efectului dorit de antiîmbătrânire.
Prin utilizarea argininei sub forma de supliment alimentar, pe termen mediu sau lung se constata o stare generala de bine, energie și un tonus bun pe tot parcursul zilei, un somn mai profund și odihnitor în timplul nopții.
În anul 1998 s-a acordat premiul Nobel pentru medicina echipei conduse de Dr. Ferid Murad cu ocazia descoperirii modului în care arginina se convertește în corp în oxidul nitric. Aceasta descoperire a fost revoluționară pentru medicina si industria de medicamente. După aceasta dată, interesul față de arginină a crescut considerabil atât din partea oamenilor de știință, a medicilor dar și a consumatorilor.
Arginina, în forma ei biodisponibila, L-Arginina a devenit un supliment important și necesar pentru persoanele active și dornice de performanță.
In acest context Forever a dezvoltat suplimentul Forever Argi + unul dintre cele mai apreciate produse.
Nota:Image by master1305 on Freepik
-
Forever Argi+346,75 lei
Lasă un răspuns