Ce este flora intestinala
Flora intestinală reprezintă totalitatea microorganismelor prezente în tractul digestiv: microbi, bacterii, virusuri, paraziți. Se estimează că sistemul digestiv uman ar fi dotat cu aproximativ o sută de mii de miliarde de bacterii din 400 de specii diferite, și toate acestea alcătuiesc flora intestinala. Atunci cand auzim despre bacterii, gândul merge în mod automat la boli și infecții. Dar inainte de a ne alarma, este bine să ne reamintim, exista două categorii mari de microorganisme care compun flora intestinală:
Bacteriile probiotice – termenul provine din limba greacă (pro – pentru; bios – viață)
Se mai numesc și bacteriile bune, prietenoase – se dezvolta în tractul digestiv imediat după naștere și se găsesc în proporție de 80% din numărul lor total. Pe parcursul vieții, datorită stilului de alimentatie deficitar si alți factori de expunere, această proporție se poate inversa având mai multe bacterii rele decât bune.
Probioticele asigură o barieră de protecție împotriva bacteriilor rele care ar putea să ne îmbolnăvească. Un sistem digestiv sănătos și echilibrat, controlează flora intestinală și menține raportul optim dintre bacteriile bune și cele rele.
Bacteriile rele – se compun din paraziți, fungii, viruși, toxine. Prezența lor în procent mare se face simțită prin câteva simptome evidente: imunitate scăzută, dureri abdominale, balonare, disconfort digestiv, colon iritabil, tulburări de tranzit.
Între bacteriile bune și cele rele este o concurență continuă pentru utilizarea resurselor de hrană furnizate de organism și pentru ocuparea “teritoriului”.
Prin stilul de viață pe care îl ducem putem să alimentăm și să creștem bacteriile bune sau pe cele rele. Sunt alegeri pe care le facem în fiecare zi!
Știați că:
1 gram din flora intestinala conține mai multe vietăți decât oameni pe pământ? Apotheken-Umschau
Pericolele din timpul verii care pot afecta flora intestinală
Microbiota intestinala sănătoasă – se reflectă în starea de bine a sistemului digestiv precum și în rezistența organismului la infecții, în special la infecții digestive.
Disbioza – se referă la dezechilibrul microbiotei intestinale; aceasta disbioza duce la creșterea permeabilității intestinale și la o stare de inflamație ușoară la nivelul intestinului. Apar dureri abdominale, balonare, flatulență.
În timpul verii provocările florei intestinale sunt mai mari și este bine să fim conștienți de câteva măsuri de protecție simple care ne vor menține în zona de siguranță:
- ATENȚIE LA APA PE CARE O CONSUMI – datorită concediilor, drumețiilor și deplasărilor în zone diferite avem ocazia să schimbăm apa pe care o bem în mod obișnuit. Dacă ești o persoana mai sensibilă chiar și la schimbarea apei, evita să bei apa de izvor din surse necunoscute. De asemenea, chiar și apa îmbuteliată testeaz-o sub forma de ceai până ce te asiguri că o tolerezi.
- ASIGURĂ-TE CA FRUCTELE ȘI LEGUMELE SUNT BINE SPĂLATE – oferta de legume și fructe este mult diversificată în acest sezon iar călătoriile în zone exotice ne oferă “la tot pasul” fructe și legume atrăgătoare. Oricât de tentant ar fi, spală bine înainte de ale consuma.
- EVITA COMBINAȚIILE “PERICULOASE” – și cred că știi la ce mă refer: Înghețată, fructe, iaurt, apa, salată, fresh-uri. Toate sunt tentante vara, dar fiecare dintre ele se consuma separat, ca și gustare, în mod individual și la un interval de 3 ore de la masa.
- ADMINISTREAZĂ ÎN MOD RESPONSABIL ANTIBIOTICE – antibioticele se consumă pe durată determinată și numai la recomandarea medicului. Se știe că prin consum îndelungat vor distruge bacteriile bune și vor afecta flora intestinală. Ceea ce va determina o scădere a imunității. Evită aceasta spirală descendentă și începe prin a folosi metode neconvenționale în tratarea unei răceli sau usturime în gât.
Sfaturi practice pentru refacerea florei intestinale
Refacerea florei intestinale și menținerea ei în echilibru o putem face dacă vom avea în vedere să introducem în alimentația noastră acele alimente care sunt cu efect probiotic (de protecție a bacteriilor bune)
- FIBRE – fibrele sănătoase provin din legume și fructe de sezon, de preferință cumpărate de la producători zonali, în perioada de recoltare. De asemenea sunt recomandate fibrele care provin din cereale integrale (grâu integral, fulgi de ovaz)
- KEFIR, iaurturi naturale, brânzeturi proaspete.
- CEAI – ALOE HERBAL BLOSSOM TEA, CAFEA
- Varză murată
- Borș
- Sparanghel, măsline, anghinare – conțin polifenoli și cresc populația de bacterii bune în tractul digestiv
Probiotice pentru flora intestinale
Atunci când ai nevoie de un ajutor mai substanțial pentru refacerea florei intestinale, folosește FOREVER ACTIVE PRO-B.
Prebiotice pentru flora intestinala
Prebiotice – sunt acele categorii de alimente (forme complexe de zaharuri sau amidon nedigerabil) care hrănesc bacteriile bune – probiotice și le oferă un mediu de creștere și supraviețuire.
ALOE VERA GEL, oricare din variante, oferă mediul prielnic și hrana ideala a bacteriilor probiotice din tractul digestiv. Orice consum de probiotice devine mai eficient o dată cu asocierea unei variante din băutura cu aloe vera.
Prelungește viața bacteriilor bune și le mărește eficiența.
Alte alimente cu efect prebiotic:
- Ceapa
- Usturoiul
- Prazul
- Anghinarea
- Sparanghelul
- Cereale integrale (grâu integral, porumb, ovăz, secară, hrișca, orz)
Organismul nostru este gazda a mii de miliarde de bacterii care coexista în armonie, dacă avem de grijă să le oferim mediul optim de existență și dezvoltare.
Un mod simplu și eficient de refacerea florei intestinale este o cura de ALOE VERA GEL și FOREVER ACTIVE PRO-B făcută timp de o lună primăvara și toamna.
Și pastrează aproape o cutie de ALOE BLOSSOM HERBAL TEA, îți va oferi momente magice, vara sau iarna.
Lasă un răspuns