În ultimii ani, percepția asupra grăsimilor din alimentație s-a schimbat semnificativ. Deși grăsimile au fost adesea considerate dăunătoare și au purtat un stigmat de-a lungul timpului, cercetările recente au demonstrat că nu toate grăsimile sunt la fel. Grasimile sanatoase joacă un rol crucial în menținerea unei stări optime de sănătate și a unui echilibru alimentar.
Ce sunt grasimile sanatoase?
Grasimile sanatoase sunt esențiale pentru o alimentație echilibrată, iar sursele de grasimi sanatoase sunt foarte variate și accesibile. Se regăsesc în uleiuri vegetale, nuci, semințe, alune, avocado și pește gras. Ele pot fi ușor integrate în dieta zilnică.
Înlocuirea completă a grăsimilor nesănătoase cu cele sănătoase este greu de realizat în condițiile unei vieți aglomerate cu multe responsabilități, în care decizia despre ceea ce vom mânca se ia uneori pe “modul automat”. Ceea ce ar trebui să ne propunem este inserarea grăsimilor sănătoase în alimentația noastră alături de alte alimente. De exemplu, ți-ai propus să mănânci un grătar de porc? Adaugă cu generozitate o salată de legume cu ulei de măsline, puțin avocado sau semințe de pin.
Ulei de pește – scurt istoric
Utilizarea uleiului de pește în folosul sănătății are o vechime de mii de ani. Primele dovezi de utilizare în scopuri medicinale au fost menționate cu aproximativ 800 de ani înainte de Hristos. Iar pe teritoriul Europei, în nordul Norvegiei, vikingii foloseau uleiul de pește în mod uzual. Este considerat din cele mai vechi timpuri un adevărat elixir al naturii. Tradiția s-a dezvoltat în mod special în zonele arctice și subarctice, unde, datorită resurselor reduse, au valorificat intens ceea ce aveau la dispoziție.
Și astfel, au putut observa beneficiile acestui produs pe termen lung. I s-au găsit întrebuințări pentru cele mai diverse nevoi. Despre uleiul de pește, se știe că a fost utilizat ca și combustibil pentru lămpile de iluminat, emolient în prelucrarea pieilor de animale, în tratarea lemnului pentru bărci și corăbii, sau ca și “medicament” în foarte diferite situații, în aplicații externe pe piele pentru vindecări de arsuri, tăieturi. Sau în cure interne pentru imunitate, afecțiuni ale căilor respiratorii, în multe situații doar preventiv fiind considerat un panaceu universal, bun în orice împrejurare.
În anul 1789, Dr. Darbey din Manchester face primele mențiuni medicale științifice, utilizând ulei de pește pentru a trata reumatismul. Peter Moller (1793-1869) – farmacist și inventator norvegian, aprofundează cercetările asupra uleiului de pește, observând că locuitorii de pe coasta de vest a Norvegiei se îmbolnăveau foarte rar datorită consumului frecvent de ulei de ficat de cod.
Ulei de pește – beneficii
Impactul acizilor grași Omega-3 din uleiul de pește asupra sănătății
În continuare vom vedea pentru ce este bun Omega 3. Câteva dintre cele mai cunoscute beneficii ale uleiului de pește pentru organism sunt:
- Omega 3 pentru inimă – Asigură buna funcționare a sistemului cardiovascular – acizii grași Omega 3 acționează prin creșterea colesterolului bun în sânge și reducerea trigliceridelor. Contribuie la normalizarea tensiunii arteriale, în mod natural, non-invaziv. Previnde apariția aterosclerozei prin atenuarea procesului de depunere a plăcilor de aterom pe vasele de sânge.
- Omega 3 pentru creier – Are un efect pozitiv asupra sistemului nervos, restabilește echilibrul emoțional, înlătură eficient efectele oboselii cronice și stresului îndelungat. Este un bun adjuvant în tratarea depresiei, schizofreniei, bolii Alzheimer și altor afecțiuni ale sistemului nervos. Îmbunătățește performanța intelectuală.
- Omega 3 pentru sarcină – Ajută la dezvoltarea armonioasă a bebelușului, în general și în mod special la dezvoltarea creierului, cognitivă și motorie.
- Omega 3 antiinflamator – Uleiul de pește are un efect antiinflamator recunoscut, consumat pe termen mediu și lung are efect de diminuare a proceselor inflamatorii din organism, fie că este vorba de inflamații articulare, ale căilor respiratorii sau ale aparatului digestiv.
- Omega 3 pentru ficat gras – Ficatul îndeplinește peste 200 de funcții în organism, de la curățirea sângelui, secreția de bilă, reglarea hormonilor și detoxifiere. O alimentație în care nu se păstrează raportul adecvat între grasimi sanatoase și grăsimi nesănătoase are un impact negativ asupra ficatului prin depozitarea toxinelor sub formă de grăsime. Un consum sistematic de Omega 3 va permite ficatului să metabolizeze grăsimea nedorită.
Istoria uleiului de măsline
Despre uleiul de măsline există dovezi arheologice încă din perioada 5400-4400 i.H în Creta și pe coastele de nord ale Mării Egee. Dar cu aproximativ 3000 de ani i.H apar dovezile de plantații de măslini pe scară extinsă. Tot din acea perioadă s-a găsit în Creta cea mai veche piatră de moară, prin care se zdrobeau măslinele în vederea extragerii uleiului. Aproximativ cu 2000 de ani i.H cultivarea măslinelor susține economia insulei Creta, de unde a început primul export de ulei de măsline, în Grecia continentală, în Africa de Nord și în Asia Mică.
Măslinul a devenit un simbol pentru Grecia antică, fiind protejat de lege pentru a evita tăierile necontrolate. Între anii 700-300 i.H, medicii, istoricii și filosofii antici au menționat măslinul în scrierile lor, referindu-se la proprietățile vindecătoare ale uleiului de măsline. Astfel, uleiul de măsline este folosit atât pentru valoarea sa nutritivă cât și în scopuri terapeutice, medicinale. Încă din vremuri străvechi, atleții îl foloseau pentru a-și masa mușchii (pentru elasticitate dar și pentru efectul antiinflamator) iar femeile îl foloseau în diverse tratamente cosmetice pentru un aspect mai tânăr și mai sănătos al pielii.
În prezent, Grecia este a treia țară producătoare de măsline din lume, după Spania și Italia. Iar în Europa se cultivă ¾ din producția globală de măslini. În ordinea extinderii plantațiilor urmează Asia, Africa, America de Nord și Sud, Oceania. Practic, aproape pe fiecare continent în care clima permite cultivarea pe scară extinsă.
Deoarece, după miere, uleiul de măsline este al doilea cel mai falsificat aliment din lume, atenție la calitatea și sursa de proveniență a uleiului de măsline pe care îl consumați.
Ulei de măsline – Beneficii
- Efect antiinflamator – Previne sau reduce orice proces inflamator din corp, fie că este vorba de o inflamație la nivelul sistemului digestiv, articulații sau aparatul circulator.
- Ajută la controlul greutății – Acizii grași din uleiul de măsline contribuie la metabolizarea grăsimilor nesănătoase.
- Menține sănătatea sistemului digestiv și previne apariția diverselor afecțiuni la nivelul stomacului.
- Ameliorează artrita reumatoidă, datorită efectului antiinflamator.
- Ameliorează astmul și ușurează respirația profundă.
- Contribuie la sănătatea sistemului cardiovascular prin efectul pe care-l au acizii grași Omega 9 la îndepărtarea ateroamelor de grăsime, reducerea colesterolului și a trigliceridelor.
- Ulei de măsline pentru ten – Împiedică îmbătrânirea prematură, uscarea și ridarea tenului care este greu de evitat, o dată cu înaintarea în vârstă.
- Ulei de măsline pentru păr – Datorită conținutului bogat în acizi grași esențiali și antioxidanți (vitamina E) contribuie la sănătatea și aspectul frumos, strălucitor al firului de păr.
- Ulei de măsline pentru stomac – Funcționează ca un pansament gastric, natural și este benefic în digestie.
- Ulei de măsline pentru ficat gras – Prin contribuția adusă la metabolizarea grăsimilor nesănătoase care se depozitează în ficat.
Importanța acizilor grași esențiali în dietă
Ce conține uleiul de pește
În proporție de aproximativ 30% este format din acizi grași Omega 3, iar restul de 70% se compune din alte grăsimi, inclusiv vitaminele A și D. Uleiul de pește se extrage din țesuturile unor tipuri de pește mai gras (hering, macrou, anșoa, ton) sau se extrage ulei din ficat de cod. Este important de știut că acizii grași Omega 3 care se găsesc în uleiul de pește au beneficii mai mari decât Omega 3 din alte produse de origine vegetală.
Ce conține uleiul de măsline
Uleiul de măsline este foarte bogat în acizi grași nesaturați Omega 9 (85%), acizi grași saturați (15%) și mai conține de asemenea vitaminele E și K. Uleiul de măsline extravirgin este bogat în antioxidanți și fitonutrienți, cu beneficii puternice pentru sănătate.
Impactul grasimilor sanatoase asupra sănătății
Integrarea grăsimilor sănătoase în dieta zilnică poate să pară dificilă, până ne obișnuim cu ideea și învățăm să ne aprovizionăm. După care, vom vedea efectele și vom dori să o menținem: o stare de sănătate generală mai bună, mai multă energie și un sistem nervos mai echilibrat. Îmbunătățirea somnului, creșterea puterii de concentrare și memorare. Reducerea proceselor inflamatorii din corp (la nivel articular, sistem digestiv sau sistem circulator). Și acestea sunt doar câteva din beneficiile aduse de grasimi sanatoase în alimentație.
Surse de grasimi sanatoase
- Uleiuri vegetale – Ulei de măsline, ulei de rapiță, ulei de in.
- Nuci și semințe – Migdale, nuci, fistic, macadamia, semințe de chia, semințe de in.
- Avocado – Fructele de avocado au devenit o varietate de grăsime vegetală sănătoasă îndrăgită și utilizată tot mai des în diverse preparate.
- Pește gras – Somon, macrou, sardine, hering, ton.
- Ouă și lactate – Bogate în proteine, aminoacizi, vitamine dar și grasimi sanatoase, completează o dietă echilibrată.
Produse Forever în care găsim grasimi sanatoase
- Forever Arctic-Sea – Acest supliment este probabil, cea mai bună sursă de Omega 3 și Omega 9 pe care le găsim în aceste capsule într-un raport echilibrat.
- Forever Absorbent-C
- Forever Alpha-E Factor
- Aloe-Jojoba Shampoo
- Aloe-Jojoba Conditioner
- Nourishing Hair Oil
- Avocado Face & Body Soap
Lasă un răspuns