Ce este alimentația alcalină și în ce măsură ajută corpul?
Pentru început o scurtă definire a acestui concept. Alimentația alcalină, cunoscută și sub denumirea de dieta alcalină sau hrană vie, reprezintă un stil de alimentație care promovează alimente vegetale. Aceste alimente este bine să fie în stare proaspătă, neprelucrate termic iar despre ele se știe că au un efect de alcalinizarea corpului, în opoziție cu alimentele care au un efect acidifiant. Susținerea dietei alcaline se bazează pe faptul că acest dezechilibru din organism – acid vs alcalin – este vinovat de creșterea riscului de afecțiuni cronice și procese inflamatorii cu urmări grave asupra sănătății.
“Bolile de care suferă omul ca urmare a așa-zisei civilizații iau naștere mai ales prin intermediul alimentației greșite și pot fi vindecate numai pe calea unei alimentații corecte.”
Dr. H. P. Rusch
Alcalinizarea corpului – ce este pH-ul alcalin?
Pentru a înțelege mai bine alcalinizarea corpului să răspundem la întrebarea:
Ce este pH-ul?
Este un indicator pe o scara de la 1-14 în care cifra cea mai apropiata de zero indica mediul acid iar cifra cea mai apropiata de 14 reprezintă mediul puternic alcalin. Apa este un element neutru, aproximativ pH 7. Corpul nostru, care este în proporție de 70% apă tinde, evident spre echilibru.
Alimentația modernă, procesată are tendințe puternic acide – vezi lista alimente acide. Și poate nu realizezi pericolul iminent al acestei hrane acide dar voi veni cu două exemple:
- O alimentație acidă este puternic inflamatorie.
- O alimentație acidă provoacă în corp o tendința de auto-apărare.
Cum crezi că se apăra corpul nostru de mediul puternic acid pe care îl generam?
Transformă tot ce se poate în rezerve de grăsime. Aceasta este modul de apărare împotriva acidului în exces.
Și ghicești unde va depune această grăsime?
Cred că deja v-ați dat seama, în zona pe care vrea să o protejeze cel mai mult, unde sunt organele vitale, adică, torace și abdomen.
Și astfel devenim nefericiții purtători ai colaceilor din jurul taliei.
Vrem să rezolvăm aceste probleme ?
Suntem atenți la proporția alcalin/acid din alimentația noastră. Reducem alimentele acide și creștem alimentele alcaline iar corpul nu se va simți amenințat și va permite diminuarea țesutului adipos. Dar asta doar după ce “se va asigura” că menținem acest raport și nu este doar o “acțiune” de alcalinizare de câteva zile.
7 argumente pentru a alege alimentația alcalină
Sângele din corpul nostru are o proporție de aproximativ 80% elemente alcaline și 20% elemente acide. Modul de alimentație modern se caracterizeaza prin aproximativ o proporție de 80% alimente acide – carne, brânzeturi, mezeluri, zahăr, cafea, ciocolată, painea alba, prajituri, murături, sosuri, băuturi carbogazoase, băuturi alcoolice, etc. Iar lista este mult mai lungă de atât. În opoziție cu ele vin cele 20% alimentele alcaline – legume și fructe în stare proaspătă, recent culese și ne tratate cu substanțe de conservare pe termen lung.
Acidifierea sângelui nostru va avea consecințe nedorite, cum ar fi: creșterea concentrației de acid uric sau eliminarea calciului, care în acest caz va acționa pentru neutralizarea acidului din corp. Astfel, calciu nu va mai ajunge în oase – se va consuma pentru neutralizarea acidului – iar sistemul osos va avea de suferit.
Un echilibru alcalin acid, în raportul prezentat mai sus, va susține sănătatea celulară, metabolismul echilibrat iar organele și sistemele din corp, în modul de funcționare optim.
- Reduce inflamația – alimentele alcaline cum ar fi legume verzi, avocado, semințe și nuci pot reduce inflamația din corp. Inflamația este asociată cu numeroase afecțiuni cum ar fi: boli autoimune, boli de inimă, diabet, cancer.
- Susține sănătatea oaselor – alimentele alcaline sunt favorabile sănătății oaselor datorită substanțelor nutritive valoroase, vitamine și minerale care reduc aciditatea din corp. Iar calciul, care se găsește în proportie de 99% în sistemul osos este puternic afectat și eliminat din corp datorită acidității.
- Susține o digestie sănătoasă – unul dintre cele mai frecvente disconforturi digestive intalnite este hiperaciditatea gastrică, care de asemenea poate să fie remediată.
- Reduce riscul de boli cronice – majoritateabolilor cronice, indiferent de natura lor, pornesc de la un proces inflamatoriu.
- Echilibrează sistemul imunitar – alimente alcaline cum ar fi citrice, ghimbir sunt bogate în antioxidanți care vor susține sistemul imunitar și vor proteja organismul împotriva bacteriilor si virusilor.
- Favorizează pierderea în greutate – prin reducerea grăsimii și eliminarea toxinelor din corp.
- Asigură energie și vitalitate indiferent de vârstă – este o hrană simplu de asimilat și-n același timp bogată în substanțe nutritive și antioxidanti. Astfel procesul de îmbătrânire se va încetini.
Lista alimente alcaline, alimente acide
Mai jos se găsesc liste cu alimente alcaline și alimente acide. De asemenea obiceiuri care contribuie la alcalinizare/acidifierea corpului.
FRUCTE ALCALINE ȘI FRUCTE ACIDE
ALCALINE | ACIDE |
---|---|
stafide, curmale, smochine, ananas, mere,caise, piersici, cireşe, avocado, struguri, banane coapte, căpşuni, grapefruit, mango, pepene galben/roşu, nectarine, măsline, papaya, pere, rodia, gutuie, kiwi, portocale, mandarine, lămâi | banane verzi, prune, afine |
LEGUME ŞI LEGUMINOASE ALCALINE ȘI ACIDE
ALCALINE | ACIDE |
---|---|
ciuperci, broccoli, conopidă, roşii, varză roşie şi albă, ceapă, usturoi, praz, salată verde, sfeclă, morcovi, cartofi, spanac, anghinare, castraveţi, andive, pătrunjel, păstârnac, ardei, dovleac, ridichii, bostan, nap, vinete, năut, fasole, leguminoase încoltiţe | ardei iute, asparagus, rubarbă, soia, mazăre, linte (cu excepţia celor germinate) |
CEREALE ALCALINE ȘI CEREALE ACIDE
ALCALINE | ACIDE |
---|---|
cereale proaspete, orz verde | produse de patiserie, pâine albă, pâine integrală sau graham, amidon, aluaturi, popcorn, mălai, paste făinoase, griş, orez (alb, brun, basmati), făină sau fulgi de ovăz, orez, orz, secară, grâu * |
LACTATE ALCALINE ȘI LACTATE ACIDE
ALCALINE | ACIDE |
---|---|
kefir, zer, lapte proaspăt (vacă, capră), iaurt simplu nepasteurizat sau lapte prins | parmezan, brânzeturi fermentate, caşcaval, telemea, îngheţată, iaurt îndulcit sau iaurt cu fructe lapte fiert, lapte praf, smântâna fermentată |
ALIMENTE GĂTITE ALCALINE ȘI ACIDE
ALCALINE | ACIDE |
---|---|
legume fierte, coapte, mâncăruri sau ghiveci de legume, dar fără roşii sau bulion, supe de zarzavat şi de rădăcinoase fără carne | Alimente foarte acide: mâncăruri ce conţin roşii fierte, bulion sau pastă de roşii, supele în care a fiert carnea, supele cu adaos de vegeta, spanac gătit, conserve |
DULCIURI ALCALINE ȘI DULCIURI ACIDE
ALCALINE | ACIDE |
---|---|
suc de trestie de zahăr, extract de ştevie, sirop de orez brun (mierea în cantități mari poate forma şi acizi) | dulciuri, prăjituri, biscuiţi, napolitane, ciocolată, îndulcitori sintetici (zaharină, aspartam, sorbitol), miere artificială sau prelucrată cu zahăr, fructoza, lactoza, gemuri, dulceţuri, compoturi, fructe zaharisite, glazurate, fructe uscate conservate cu sulfură sau zahăr, zahar alb. |
PRODUSE ANIMALE ACIDE
ALCALINE | ACIDE |
---|---|
nu se cunosc | mezeluri, toate tipurile de carne de mamifere, pasăre, peşte, gelatină, grăsime, icre, ouă de găină |
BĂUTURI ALCALINE ȘI BĂUTURI ACIDE
ALCALINE | ACIDE |
---|---|
sucuri de legume rădăcinoase, ceaiuri de plante neîndulcite, apa plată şi apa de izvor sunt considerate neutre, deşi în realitate au un pH uşor acid (între 6-7) | toate băuturile alcoolice, răcoritoare sintetice, cola, cafea, cacao, sifon |
CONDIMENTE ALCALINE ȘI CONDIMENTE ACIDE
ALCALINE | ACIDE |
---|---|
aproape toate condimentele, produse din lucernă, alge, ghimbir, sare de mare | murături făcute cu oţet, maioneze, sare rafinată, sosuri, ketchup, pastă de roşii, muştar (pastă), curry; aditivi alimentari sintetici: arome, coloranţi, glutamat; conservanţi ca: benzoat, oţet, saramură, fum |
ALIMENTE ULEIOASE
ALCALINE | ACIDE |
---|---|
ulei presat la rece de floarea soarelui sau măsline, ulei de peşte, ulei de primulă, migdale, sâmburi de dovleac, susan, castane, seminţe de floarea soarelui crude, nucă de cocos proaspătă | ulei rafinat de floarea soarelui sau de măsline, fructe oleaginoase şi seminţe coapte sau prăjite, nuci, fistic, arahide, caju |
OBICEIURI CARE
ALCALINIZEAZĂ CORPUL | PRODUC ACIDOZĂ |
---|---|
somnul, relaxarea, sauna, exerciţiul fizic, meditaţia, exerciţiile de respiraţie, buna dispoziţie, bucuria, fericirea, calmul | fumatul, aromatizanţi şi parfumuri sintetice, somn insuficient, medicamentele de sinteză, suprasolicitarea, supărarea, mânia, stresul, ura, revolta |
CEAIURI ALCALINE – îndrăgit și apreciat de toți cei care au avut ocazia să-l consume, ALOE BLOSSOM HERBAL TEA.
Citind toatelistele de mai sus nu aș vrea să îți imaginezi că de acum “trebuie” să mănânci alimentație alcalină în proporție de 100%. Nu ar fi imposibil, dar ar fi dificil și poate frustrant de urmat. Pentru ca, trebuie sa recunoastem, multe din alimentele preferate se găsesc în categoria alimente acide. În schimb, puține din cele preferate se găsesc în categoria alimente alcaline.
Ce e de făcut pentru a ne încadra într-o dieta alcalina?
O trecere graduală de la acid la alcalin. O să va dau un target de atins, dacă proporția sângelui din corp este 80% alcalin și 20% acid ar fi bine ca aceeași proporție să o păstrăm în alimentația noastră zilnică.
De exemplu, un sumar meniu de dieta alcalina:
- La micul dejun – să compensăm alimentele acide (cereale, lactate, ouă) cu o porție de fructe alcaline servite înainte.
- La masa de pranz – proteinele pe care le consumăm să fie asociate cu o salată proaspătă. Proportia ¼ proteine ¾ salata. Recomandabil este să consumăm un singur fel de mâncare concentrată/gătită la o masă, altfel ar fi prea dificil să mai păstrăm proporția.
- Gustarile – pot să fie un iaurt, o felie de brânză sau o mână de semințe. Dar să începem cu un fruct alcalin sau o portie de baghete de morcov, țelină, gulie, ridichi. Chiar și un desert irezistibil va avea nevoie de un fruct alcalin servit imediat. Corpul se va simti mai bine, chiar si constinta noastra !
- Urmărește cu atenție modelul de dieta mediteraneana – chiar dacă are numeroase alimente cu tenta acidă (peste, branzeturi, paste, sosul de roșii) mereu sunt asociate cu alimente alcaline. Salate, fructe, uleiuri adăugate în stare proaspătă și neprăjite. Nu întâmplător este una dintre cele mai îndrăgite și râvnite diete alimentare. Dar și o destinație de vacanță de vis!
Hrana alcalina este un pas înainte spre o alimentație sănătoasă care începe cu un restart metabolic.
ACUM este momentul perfect pentru a începe și tu un stil de viață mai sănătos. Nu este suficient doar să vorbești despre asta. Actionează!
Dx4 nu este un program de slăbire rapidă în 4 zile ci este un program revoluționar de restart metabolic.
În doar 4 zile corpul va experimenta un restart metabolic și o stare de bine surprinzătoare care ne vor ajuta sa evaluăm și să optimizăm un stil de viață mai sănătos.
Aici puteti citi păreri despre DX4
Contactează-mă online, prin SMS, WhatsApp sau telefonic ( 0743 085 115 ).
-
Forever DX4766,03 lei
Lasă un răspuns