logo

forever for life

Contact
Str. Constantin Roman Vivu nr. 84
420024 Bistriţa, Bistriţa-Năsăud, România

Telefon: +4 0 743 085 115
E-Mail: mp@foreverforlife.ro

WhatsApp-Logo WhatsApp

sau

    Follow & share

    Newsletter

    Indicele glicemic, prieten sau dușman?

    indicele glicemic

    Indicele glicemic, prieten sau dușman?

    Conceptul de indice glicemic (IG) a fost folosit în mod revoluționar de Michel Montignac, redefinind principiile dietei alimentare încă din anul 1980. Interesant de știut este că a suferit de exces de greutate în tinerețe, ceea ce l-a făcut să-și înceapă cercetările în domeniul nutriției cu scopul de a-și depăși problemele de greutate. În 1976 ține un regim pentru diabetici chiar dacă el nu era diabetic și slăbește 16 kg în 3 luni.
    Este autor a 20 de cărți care au ca subiect modul în care poți pierde în greutate doar ținând cont de indicele glicemic. Cărțile sale conțin nenumărate îndrumări referitoare la meniul zilnic care te ajută să mănânci dar și să slăbești în același timp, precum și alte aspecte esențiale legate de sănătate.

    Indicele glicemic ne spune care este impactul asupra nivelului de zahăr din sânge, a unui aliment pe care tocmai l-ai mâncat. Punctul de referință este glucoza, notat cu 100, iar celelate alimente se raportează la acest indicator.

    Toate alimentele sunt digerate până la stadiul de zahăruri. Pe urmă acele zahăruri sunt absorbite în sânge. În mod normal tot sângele conține cca o linguriță de zahăr. Dar nu toate alimentele sunt la fel, prin urmare nu vor crește la fel glicemia chiar dacă vorbim despre aceeași cantitate. Unele alimente sunt mai ușor digerabile și eliberează mai ușor zahărul în sange cum ar fi pâinea, zahărurile rafinate sau sucurile îndulcite (în general carbohidrații foarte procesati). Ele produc energie de scurtă durată, organismul simțind nevoia de noi gustari. Excesul de zahăr din sânge, de care corpul nu are nevoie imediat, este stocat și transformat în țesut adipos.

    Michel Montignac demonstrează că alimentele cu IG scazut (legume, semințe, zarzavaturi și unele fructe în stare proaspătă) își eliberează treptat energia în organism, creând o senzație prelungită de sațietate, față de cele cu IG ridicat
    Alimentele cu indicele glicemic scăzut îmbunătățesc atât nivelul de glucoză cît și pe cel lipidic. Deci, acestea sunt eficiente prin menținerea greutății corporale deoarece controlează apetitul alimentar și oferă senzația de sațietate pe termen mai lung. Adoptarea unui regim alimentar bazat pe consumul alimentelor cu IG scazut este secretul menținerii sănătății organismului deoarece reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, a bolilor metabolice și creșterea în greutate.

    Procesarea termica (gătirea) determină creșterea IG la unele alimente cu IG scăzut. Morcovul și țelina proaspătă cu IG 30-35, prin fierbere crește la IG 85.
    Un studiu publicat în “Jurnal of the Diabetic Association” în aprile 2005 prezintă efectele procesării termice asupra IG la cartofi, iar oamenii de știință au obținut rezultate importante. Un cartof fiert are un IG mai mic atunci când este mâncat rece decat atunci când este mâncat fierbinte.
    Adăugarea sucului proaspăt de lămâie (sau oțet balsamic) scade indicele glicemic al unor preparate
    Fierberea pastelor peste limită indicata pe ambalaj (pastele se consuma “al dente”) determina creșterea IG.

    Alimentele se împart în funcție de Indicele glicemic în trei categorii:
    IG mare, valoarea este peste 50
    IG mediu cu valoare intre 35-50
    IG mic, sub 35
    Tabelul de mai jos vă ajută să identificați alimentele preferate în grupul celer cu IG mediu sau mic. Veți găsi, cu siguranța, alimente preferate și printre cele cu indicele glicemic mare … 🙂 ..dar, veți știi că trebuie consumate rar, cu precauție și eventual asociate cu cele care au indice glicemic mic. Aceste informații vă ajuta și atunci când vă faceți meniul pentru programul de detoxifiere Clean9.

    Tabelul indicilor glicemici: Clasificare în funcție de valoarea IG
    IG > 50
    Sirop de porumb 115
    Bere* 110
    Amidon modificat 100
    Glucoză 100
    Sirop de grâu, sirop de orez 100
    Sirop de glucoză 100
    Făină de orez 95
    Amidon de cartof 95
    Cartofi la cuptor 95
    Cartofi prăjiți 95
    Paine fără gluten (făină de orez + amidon) 90
    Fulgi de cartofi (piure instant) 90
    Orez glutinos, orez aglutinant 90
    Morcovi (fierti) 85
    Țelină – rădăcină gătită* 85
    Fulgi de porumb 85
    Făină albă de grâu T45 85
    Prăjitură de orez 85
    Lapte de orez 85
    Maizena (amidon de porumb) 85
    Nap gătit 85
    Chiflă pentru hamburger 85
    Paine foarte albă, miez de paine 85
    Păstârnac gatit* 85
    Floricele de porumb fără zahăr 85
    Orez prefiert 85
    Orez expandat, plăcintă de orez 85
    Tapioca 85
    Piure de cartofi 80
    Dovleci – diverse tipuri* 75
    Gogoși 75
    Pepene roșu* 75
    Dovleac* 75
    Orez cu lapte îndulcit 75
    Baghetă, pâinea albă (T55) 70
    <Pesmet 70
    Brioșe 70
    Chipsuri 70
    Băuturi carbogazoase (tip Coca-Cola) 70
    Croissant 70
    Curmale 70
    Făina de porumb 70
    Gnocchi 70
    Melasă 70
    Mei, sorg 70
    Tăiței (grau moale) 70
    Azimă (făină albă) 70
    Paine de orez 70
    Mămăligă, mălai 70
    Cartofi fierți în coajă 70
    Ravioli din grau fin 70
    Risotto 70
    Orez alb obișnuit 70
    Zahăr alb (zaharoză) 70
    Zahăr brun/ complet/ integral 70
    Ananas din compot 65
    Sfeclă roșie gătită 65
    Dulceață obișnuită cu zahăr 60/65
    Cușcuș, gris 65
    Făina de castane 65
    Făina semicompletă 65
    Fructul arborelui de paine 65
    Suc de trestie de zahăr uscată 65
    Suc de struguri fără zahăr 65
    Porumb obișnuit boabe 65
    Batoane de ciocolată Mars, Snickers, Nuts etc 65
    Tăiței/ ravioli 65
    Corn cu ciocolată 65
    Paine de secară (30 % secară) 65
    Paine neagră cu maia 65
    Paine completă obișnuită 65
    Paine de secară completă 65
    Stafide 65
    Sirop de arțar 65
    Șerbet îndulcit 65
    Banane coapte 60
    Castane 60
    Înghețată obișnuită îndulcită 60
    Făină completă de grau 60
    Maioneza din comerț îndulcită 60
    Pepene galben* 60
    Miere 60
    Orz perlat 60
    Ovomaltine 60
    Corn cu lapte 60
    Pizza obișnuită din făină albă 60
    Porridge 60
    Ciocolată caldă îndulcită 60
    Ravioli grâu dur 60
    Orez de Camargue (alb) 60
    Orez lung alb 60
    Orez parfumat 60
    Gris din grâu dur 60
    Biscuiți 55
    Suc de mango fără zahăr 55
    Ketchup 55
    Lasagna din grâu dur 55
    Papaia proaspătă 55
    Piersici compot sirop 55
    Orez brun 55
    Sirop de cicoare 55
    Spaghete albe bine fierte 55
    Sushi 55
    Tagliatelle bine fierte 55
    Indice glicemic mediu cu valoare între 35 și 50
    Baton de cereale energizant fără zahăr 50
    Biscuiți făina completă fără zahăr 50
    Cușcuș, gris complet 50
    Suc de răchitele fără zahar 50
    Suc de ananas fără zahăr 50
    Macaroane grâu dur 50
    Musli fără zahăr 50
    Cartofi dulci 50
    Paste complete numai din grau 50
    Orez basmati lung 50
    Orez brun complet 50
    Surimi 50
    Napi 50
    Merișor, răchițele 45
    Ananas proaspăt 45
    Banane verzi 45
    Grâu făina integrală 45
    Bulgur 45
    Cereale complete fără zahăr 45
    Dulceață fără zahăr 45
    Suc de portocale obținut prin presare fără zahăr 45
    Suc de grepfrut fără zahăr 45
    Kiwi 45
    Mango proaspăt 45
    Pâinea prăjită făina integrală fără zahăr 45
    Pâinea integrală standard 45
    Mazăre verde conserva 45
    Struguri proaspeți 45
    Orez basmati complet 45
    Sos de roșii, pastă de tomate cu zahăr 45
    Secară integrală, făină sau paine 40
    Ovăz 40
    Unt de arahide fără adaos de zahăr 40
    Cicoare băutură 40
    Făina de quinoa 40
    Smochine uscate 40
    Fulgi de ovăz negătiți 40
    Jeleu de gutui fără zahar 40
    Fasole roșie conserva 40
    Suc de fructe proaspete fără zahăr 40
    Suc de mere fără zahăr 40
    Lactoză 40
    Lapte de cocos 40
    Paine 100% integrală cu drojdie pură 40
    Spaghete al dente – fierte 5 minute 40
    hrisca, grau negru 40
    Indice glicemic mic, sub 35
    Caise uscate 35
    Nectarine< 35
    Țelină rădăcină 35
    Gutui proaspete 35
    Făina de naut 35
    Smochine uscate 35
    Rodii proaspete 35
    Fasole uscată 35
    Caise proaspete 30
    Usturoi 30
    Sfeclă crudă 30
    Morcovi proaspeți 30
    Brânză de vacă 30
    Fasole verde 30
    Lapte de migdale 30
    Lapte de ovăz 30
    Lapte de soia 30
    Laptele proaspăt degresat sau nu 30
    Linte bruna sau galbenă 30
    Mandarine clementine 30
    Napi cruzi 30
    Pere proaspete 30
    Mere proaspete 30
    Prune proaspete 30
    Roșii proaspete 30
    Tăieței din soia 30
    Iaurt natural 30
    Afine 25
    Cireșe 25
    Ciocolată neagră 70% cacao 25
    Căpșuni 25
    Zmeura proaspătă 25
    Semințe de dovleac 25
    Coacăze 25
    Agrise 25
    Humus 25
    Linte verde 25
    Dude 25
    Mazăre uscată 25
    Vinete 20
    Cacao 20
    Lămâie 20
    Iaurt cu soia 20
    Migdale 15
    Sparanghel 15
    Broccoli 15
    Alune arahide 15
    Țelina frunze 15
    Ciuperci 15
    Varză acra 15
    Varză de Bruxelles 15
    Castraveți 15
    Castraveți murați 15
    Dovlecei 15
    Spanac 15
    Ghimbir 15
    Ceapă 15
    Măsline 15
    Măcriș 15
    Ardei capia 15
    Fistic 15
    Praz 15
    Ardei gras 15
    Ridichi 15
    Rubarbura 15
    Salată 15
    Soia semințe sau boabe 15
    Tofu 15
    Avocado 10

    O alimentație cu indicele glicemic scăzut este un pas înainte spre o alimentație sănătoasă care începe cu un program de detoxifiere Clean 9.

    ACUM este momentul perfect pentru a începe și tu un stil de viață mai sănătos. Nu este suficient doar să vorbești despre asta. Actionează!

    Contactează-mă online, prin SMS, WhatsApp sau telefonic ( 0743 085 115 ).

    0 Comments
    Share Post
    No Comments

    Post a Comment