Conceptul de indice glicemic (IG) a fost folosit în mod revoluționar de Michel Montignac, redefinind principiile dietei alimentare încă din anul 1980. Interesant de știut este că a suferit de exces de greutate în tinerețe, ceea ce l-a făcut să-și înceapă cercetările în domeniul nutriției cu scopul de a-și depăși problemele de greutate. În 1976 ține un regim pentru diabetici chiar dacă el nu era diabetic și slăbește 16 kg în 3 luni.
Este autor a 20 de cărți care au ca subiect modul în care poți pierde în greutate doar ținând cont de indicele glicemic. Cărțile sale conțin nenumărate îndrumări referitoare la meniul zilnic care te ajută să mănânci dar și să slăbești în același timp, precum și alte aspecte esențiale legate de sănătate.
Indicele glicemic ne spune care este impactul asupra nivelului de zahăr din sânge, a unui aliment pe care tocmai l-ai mâncat. Punctul de referință este glucoza, notat cu 100, iar celelate alimente se raportează la acest indicator.
Toate alimentele sunt digerate până la stadiul de zahăruri. Pe urmă acele zahăruri sunt absorbite în sânge. În mod normal tot sângele conține cca o linguriță de zahăr. Dar nu toate alimentele sunt la fel, prin urmare nu vor crește la fel glicemia chiar dacă vorbim despre aceeași cantitate. Unele alimente sunt mai ușor digerabile și eliberează mai ușor zahărul în sange cum ar fi pâinea, zahărurile rafinate sau sucurile îndulcite (în general carbohidrații foarte procesati). Ele produc energie de scurtă durată, organismul simțind nevoia de noi gustari. Excesul de zahăr din sânge, de care corpul nu are nevoie imediat, este stocat și transformat în țesut adipos.
Michel Montignac demonstrează că alimentele cu indicele glicemic scăzut (legume, semințe, zarzavaturi și unele fructe în stare proaspătă) își eliberează treptat energia în organism, creând o senzație prelungită de sațietate, față de cele cu indice glicemic ridicat
Alimentele cu indicele glicemic scăzut îmbunătățesc atât nivelul de glucoză cît și pe cel lipidic. Deci, acestea sunt eficiente prin menținerea greutății corporale deoarece controlează apetitul alimentar și oferă senzația de sațietate pe termen mai lung. Adoptarea unui regim alimentar bazat pe consumul alimentelor cu indice glicemic scăzut este secretul menținerii sănătății organismului deoarece reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, a bolilor metabolice și creșterea în greutate.
Procesarea termica (gătirea) determină creșterea indicelui glicemic la unele alimente cu indice glicemic scăzut. Morcovul și țelina proaspătă cu IG 30-35, prin fierbere crește la IG 85.
Un studiu publicat în “Jurnal of the Diabetic Association” în aprile 2005 prezintă efectele procesării termice asupra indicelui glicemic la cartofi, iar oamenii de știință au obținut rezultate importante. Un cartof fiert are un indice glicemic mai mic atunci când este mâncat rece decat atunci când este mâncat fierbinte.
Adăugarea sucului proaspăt de lămâie (sau oțet balsamic) scade indicele glicemic al unor preparate
Fierberea pastelor peste limită indicata pe ambalaj (pastele se consuma “al dente”) determina creșterea indicelui glicemic.
Alimentele se împart în funcție de Indicele glicemic în trei categorii:
Indicele glicemic mare, valoarea este peste 50
Indicele glicemic mediu cu valoare intre 35-50
Indice glicemic mic, sub 35
Tabelul de mai jos vă ajută să identificați alimentele preferate în grupul celer cu indice glicemic mediu sau mic. Veți găsi, cu siguranța, alimente preferate și printre cele cu indicele glicemic mare … ?
..dar, veți știi că trebuie consumate rar, cu precauție și eventual asociate cu cele care au indice glicemic mic. Aceste informații vă ajuta și atunci când vă faceți meniul pentru programul de detoxifiere Clean9.
Mai jos urmează tabel cu indicele glicemic al alimentelor: Clasificare în funcție de valoarea indicelui glicemic
Alimente cu indice glicemic mare între, 115 și 50
Indice glicemic 100
Sirop de porumb | 115 |
Bere | 110 |
Amidon modificat | 100 |
Glucoză | 100 |
Sirop de grâu, sirop de orez | 100 |
Sirop de glucoză | 100 |
Indice glicemic 95-90
Făină de orez | 95 |
Amidon de cartof | 95 |
Cartofi la cuptor | 95 |
Cartofi prăjiți | 95 |
Paine fără gluten (făină de orez + amidon) | 90 |
Fulgi de cartofi (piure instant) | 90 |
Orez glutinos, orez aglutinant | 90 |
Indice glicemic 85-80
Morcovi (fierti) | 85 |
Țelină – rădăcină gătită* | 85 |
Fulgi de porumb | 85 |
Făină albă de grâu T45 | 85 |
Prăjitură de orez | 85 |
Lapte de orez | 85 |
Maizena (amidon de porumb) | 85 |
Nap gătit | 85 |
Chiflă pentru hamburger | 85 |
Paine foarte albă, miez de paine | 85 |
Păstârnac gatit* | 85 |
Floricele de porumb fără zahăr | 85 |
Orez prefiert | 85 |
Orez expandat, plăcintă de orez | 85 |
Tapioca | 85 |
Piure de cartofi | 80 |
Indice glicemic 75-70
Dovleci – diverse tipuri* | 75 |
Gogoși | 75 |
Pepene roșu | 75 |
Dovleac | 75 |
Orez cu lapte îndulcit | 75 |
Baghetă, pâinea albă (T55) | 70 |
Pesmet | 70 |
Brioșe | 70 |
Chipsuri | 70 |
Băuturi carbogazoase (tip Coca-Cola) | 70 |
Croissant | 70 |
Curmale | 70 |
Făina de porumb | 70 |
Gnocchi | 70 |
Melasă | 70 |
Mei, sorg | 70 |
Tăiței (grau moale) | 70 |
Azimă (făină albă) | 70 |
Paine de orez | 70 |
Mămăligă, mălai | 70 |
Cartofi fierți în coajă | 70 |
Ravioli din grau fin | 70 |
Risotto | 70 |
Orez alb obișnuit | 70 |
Zahăr alb (zaharoză) | 70 |
Zahăr brun / complet/ integral | 70 |
Indice glicemic 65
Ananas din compot | 65 |
Sfeclă roșie gătită | 65 |
Dulceață obișnuită cu zahăr | 60/65 |
Cușcuș, gris | 65 |
Făina de castane | 65 |
Făina semicompletă | 65 |
Fructul arborelui de paine | 65 |
Suc de trestie de zahăr uscată | 65 |
Suc de struguri fără zahăr | 65 |
Porumb obișnuit boabe | 65 |
Batoane de ciocolată Mars, Snickers, Nuts etc | 65 |
Tăiței/ ravioli | 65 |
Corn cu ciocolată | 65 |
Paine de secară (30 % secară) | 65 |
Paine neagră cu maia | 65 |
Paine completă obișnuită | 65 |
Paine de secară completă | 65 |
Stafide | 65 |
Sirop de arțar | 65 |
Șerbet îndulcit | 65 |
Indice glicemic 60
Banane coapte | 60 |
Castane | 60 |
Înghețată obișnuită îndulcită | 60 |
Făină completă de grau | 60 |
Maioneza din comerț îndulcită | 60 |
Pepene galben* | 60 |
Miere | 60 |
Orz perlat | 60 |
Ovomaltine | 60 |
Corn cu lapte | 60 |
Pizza obișnuită din făină albă | 60 |
Porridge | 60 |
Ciocolată caldă îndulcită | 60 |
Ravioli grâu dur | 60 |
Orez de Camargue (alb) | 60 |
Orez lung alb | 60 |
Orez parfumat | 60 |
Gris din grâu dur | 60 |
Indice glicemic 55
Biscuiți | 55 |
Suc de mango fără zahăr | 55 |
Ketchup | 55 |
Lasagna din grâu dur | 55 |
Papaia proaspătă | 55 |
Piersici compot sirop | 55 |
Orez brun | 55 |
Sirop de cicoare | 55 |
Spaghete albe bine fierte | 55 |
Sushi | 55 |
Tagliatelle bine fierte | 55 |
Alimente cu indice glicemic mediu între, 50-35
Indice glicemic 50
Baton de cereale energizant fără zahăr | 50 |
Biscuiți făina completă fără zahăr | 50 |
Cușcuș, gris complet | 50 |
Suc de răchitele fără zahar | 50 |
Suc de ananas fără zahăr | 50 |
Macaroane grâu dur | 50 |
Musli fără zahăr | 50 |
Cartofi dulci | 50 |
Paste complete numai din grau | 50 |
Orez basmati lung | 50 |
Orez brun complet | 50 |
Surimi | 50 |
Napi | 50 |
Indice glicemic 45
Merișor, răchițele | 45 |
Ananas proaspăt | 45 |
Banane verzi | 45 |
Grâu făina integrală | 45 |
Bulgur | 45 |
Cereale complete fără zahăr | 45 |
Dulceață fără zahăr | 45 |
Suc de portocale obținut prin presare fără zahăr | 45 |
Suc de grepfrut fără zahăr | 45 |
Kiwi | 45 |
Mango proaspăt | 45 |
Pâinea prăjită făina integrală fără zahăr | 45 |
Pâinea integrală standard | 45 |
Mazăre verde conserva | 45 |
Struguri proaspeți | 45 |
Orez basmati complet | 45 |
Sos de roșii, pastă de tomate cu zahăr | 45 |
Indice glicemic 40
Secară integrală, făină sau paine | 40 |
Ovăz | 40 |
Unt de arahide fără adaos de zahăr | 40 |
Cicoare băutură | 40 |
Făina de quinoa | 40 |
Smochine uscate | 40 |
Fulgi de ovăz negătiți | 40 |
Jeleu de gutui fără zahar | 40 |
Fasole roșie conserva | 40 |
Suc de fructe proaspete fără zahăr | 40 |
Suc de mere fără zahăr | 40 |
Lactoză | 40 |
Lapte de cocos | 40 |
Paine 100% integrală cu drojdie pură | 40 |
Spaghete al dente – fierte 5 minute | 40 |
Hrisca, grau negru | 40 |
Alimente cu indice glicemic mic, 35 și mai mic de 35
Indice glicemic 35
Caise uscate | 35 |
Nectarine | 35 |
Țelină rădăcină | 35 |
Gutui proaspete | 35 |
Făina de naut | 35 |
Smochine uscate | 35 |
Rodii proaspete | 35 |
Fasole uscată | 35 |
Indice glicemic 30
Caise proaspete | 30 |
Usturoi | 30 |
Sfeclă crudă | 30 |
Morcovi proaspeți | 30 |
Brânză de vacă | 30 |
Fasole verde | 30 |
Lapte de migdale | 30 |
Lapte de ovăz | 30 |
Lapte de soia | 30 |
Laptele proaspăt degresat sau nu | 30 |
Linte bruna sau galbenă | 30 |
Mandarine clementine | 30 |
Napi cruzi | 30 |
Pere proaspete | 30 |
Mere proaspete | 30 |
Prune proaspete | 30 |
Roșii proaspete | 30 |
Tăieței din soia | 30 |
Iaurt natural | 30 |
Indice glicemic 25
Afine | 25 |
Cireșe | 25 |
Ciocolată neagră 70% cacao | 25 |
Căpșuni | 25 |
Zmeura proaspătă | 25 |
Semințe de dovleac | 25 |
Coacăze | 25 |
Agrise | 25 |
Humus | 25 |
Linte verde | 25 |
Dude | 25 |
Mazăre uscată | 25 |
Indice glicemic 20
Vinete | 20 |
Cacao | 20 |
Lămâie | 20 |
Iaurt cu soia | 20 |
Indice glicemic 15 și 10
Migdale | 15 |
Sparanghel | 15 |
Broccoli | 15 |
Alune arahide | 15 |
Țelina frunze | 15 |
Ciuperci | 15 |
Varză acra | 15 |
Varză de Bruxelles | 15 |
Castraveți | 15 |
Castraveți murați | 15 |
Dovlecei | 15 |
Spanac | 15 |
Ghimbir | 15 |
Ceapă | 15 |
Măsline | 15 |
Măcriș | 15 |
Ardei capia | 15 |
Fistic | 15 |
Praz | 15 |
Ardei gras | 15 |
Ridichi | 15 |
Rubarbura | 15 |
Salată | 15 |
Soia semințe sau boabe | 15 |
Tofu | 15 |
Avocado | 10 |
O alimentație cu indicele glicemic scăzut este un pas înainte spre o alimentație sănătoasă care începe cu un program de detoxifiere Clean 9.
ACUM este momentul perfect pentru a începe și tu un stil de viață mai sănătos. Nu este suficient doar să vorbești despre asta. Actionează!
Contactează-mă online, prin SMS, WhatsApp sau telefonic ( 0743 085 115 ).
Lasă un răspuns