logo

forever for life

Contact
Str. Constantin Roman Vivu nr. 84
420024 Bistriţa, Bistriţa-Năsăud, România

Telefon: +4 0 743 085 115
E-Mail: mp@foreverforlife.ro

WhatsApp-Logo WhatsApp

sau

  Follow & share

  Întreabă-te DE CE?

  Întreabă-te de ce?

  Întreabă-te DE CE?

  Ce am mai citit . . .
  Scopul pentru care voi scrie acest gen de articole nu este să înlocuiesc plăcerea de a citi o carte cu parcurgerea rapidă a unui “rezumat”, în câteva minute. Dimpotrivă, îmi propun să dau valoare, să scot în evidentă cartea, pentru a vă încuraja să o citiți și să-i descoperiți comorile ascunse în paginile sale.
  Obișnuiesc să citesc cu pixul în mână și cu un notes alături.
  În felul acesta simt că pătrund mai bine în profunzimea cărții. De aceea cărțile mele prind viață din momentul în care încep să le citesc, transformându-se și devenind subliniate, colorate, pline de notițe, acesta este modul în care îmi exprim dragostea față de ele și le personalizez.

  Întreabă-te de ce?

  Întreabă-te DE CE?
  De Simon Sinek – un model simplu dar puternic de leadership inspirațional

  De ce, unele companii sunt mai inovatoare și mai profitabile decât altele, în aproximativ aceleași condiții de spațiu, timp și condiții economice?
  De ce, unii au angajați loiali, într-un interval de mulți ani iar alții au o fluctuație masivă de personal?
  Ce înseamnă, de fapt, să fii un lider inspirațional?

  Autorul, Simon Sinek, ne redă trei exemple semnificative despre ceea ce înseamna să fii o persoană cu influență:

  La începutul anilor 1900, S. P. Langley și-a propus să devină prima persoană care avea să piloteze un avion. Și ar fi avut cele mai multe șanse de reușită. Era bine pregătit profesional, educat și cu o reputație extraordinaă. Și-a format o echipă de profesioniști cu cele mai strălucite minți ale acelor timpuri. Aceasta i-a asigurat susținere financiară din partea celor mai influenți oameni de afaceri ai vremii, dar și susținere guvernamentală. Prin publicația The New-York Times a avut susținerea și încurajarea opiniei publice.
  Și totuși …
  În același timp, și nu foarte departe, frații Wright lucrau la propriul lor aparat de zbor. Fără susținere financiară din exterior, fără sprijin guvernamental. Fără o echipă de specialiști cu studii aprofundate în domeniu.
  În 17 decembrie, 1903, frații Wright au fost autorii și martorii primului zbor din istoria omenirii!
  Nu a fost vorba de întamplare, șansă sau ghinion.
  Frații Wright și-au inspirat echipa să lucreze până la reușita finală.
  Frații Wright au început prin a se întreba DE CE?

  Dr. Martin Luther King nu a fost singura persoană care a militat pentru drepturile civile, și nu a fost singurul orator bun al acelor timpuri, dar el știa să inspire oamenii. Fără un website prin care să găsești coordonatele evenimentului, fără social-media. Fără a trimite măcar invitații prin care să promoveze manifestația. Oamenii au venit, de pe întreg teritoriul SUA, în locul potrivit, în ziua și ora potrivită, să îl asculte.
  În 28 august, 1963, la 11 dimineața, în fața Memorialului Lincoln din Washington DC, în prezența a peste 250.000 persoane, el a început prin a spune cuvintele care au schimbat istoria SUA și a lumii: I have a dream (Eu am un vis!) Abilitatea de a pune în mișcare un număr imens de oameni, la acea vreme, care să îl susțină în lupta lui pentru egalitatea între rase, pentru drepturi civile și economice, presupune ceva special.
  Martin Luther King a fost capabil să inspire o țară întreagă, nu doar pentru folosul minorităților ci spre binele tuturor.
  El a început prin a se întreba DE CE?

  În California, în anul 1976, reprezentanți ai tinerei generații din mediul universitar, declanșează o revoluție pașnică, dar care de asemenea va schimba lumea pentru totdeauna. Este vorba de Steve Jobs și Steve Wozniak și este vorba de o noua viziune cu privire la PC (computer personal). O idee care, la acea vreme, nu își găsea loc decât în mintea lor. Computerele erau mult prea complicate și prea scumpe pentru a fi accesibile și pentru a fi utilizate în folos personal. În acel timp se produceau doar pentru companii, ne mai vorbind de dimensiunile lor care depășeau cu mult mărimea unui obiect casnic.
  Doar că ei nu s-au gândit cât de mare este problema de a realiza așa ceva ci cât de mare este realizarea unui asemenea vis !
  Ei nu vroiau doar să realizeze un produs, ei vroiau să schimbe lumea prin acest produs. Pe parcursul celor peste 40 ani de istorie tumultoasă, compania Apple nu a fost întotdeauna cea mai mare, cea mai bună, cea mai de succes companie în domeniu. Dar a fost cei care au promovat un mod de gândire neconvențional, au creat o cultură, o comunitate și un mod de viață cu care oamenii îți doresc să se identifice.
  Apple inspiră.
  Apple a început prin a se întreba DE CE ?

  Studiind liderii care au avut sau care au cea mai mare influență în domeniul lor de activitate, Simon Sinek descoperă că fiecare dintre ei gândesc, se comportă și actionează aproximativ la fel, dar total opus față de ceilalți. Autorul ne propune un concept pe care îl numește “Cercul de Aur” și ne oferă cadrul în baza căruia poate funcționa o organizație inspirațională.
  Orice companie poate să ne spuna CE anume face, fie că este vorba de produse sau servicii.
  Unele companii descriu CUM anume fac acele produse sau CUM oferă serviciile lor.
  Puține companii sunt capabile să explice DE CE?
  Cei care încep prin a se întrebă DE CE nu recurg la manipulare, ei inspiră pe cei din jur iar oamenii îi urmează nu fiindcă sunt forțați ci fiindca își doresc să-i urmeze. Ei au o viziune, un scop, ei văd misiunea.

  Despre autor

  Simon Sinek s-a născut în Wimbledon, Marea Britanie, în 9.10.1973. A trăit în Johannesburg, Londra și Hong Kong, ulterior s-a stabilit în SUA. A studiat antropologia și este speaker motivațional, autor și consultant de marketing. S-a lansat ca și autor cu prima sa carte: Întreabă-te DE CE? A devenit celebru prin prezentarea în cadrul TED intitulată “How Great Leaders Inspire Action” care a fost listată ca fiind al treilea cel mai popular speech din toate timpurile în cadrul TED.

  Dacă ați citit această carte, sau dacă intentionați să o citiți, vă invit să ne împărtașiți părerea despre carte, autor sau în ce mod v-au ajutat ideile din carte. De asemenea dacă aveți un citat preferat, m-aș bucura să îl postați mai jos. Astfel, putem crea o comunitate a persoanelor cu aceleași preferințe literare, care își împărtășesc opiniile.

  0 Comments
  Share Post
  No Comments

  Post a Comment