Cuprins
Ce sunt nutrientii?
Nutrientii sunt acele substanțe din alimentația noastră pe care corpul le folosește pentru a produce energie, pentru regenerare, vindecare și echilibrarea organismului – echilibru hormonal, enzimatic.
Datorită nutrientilor organismul crește, se dezvoltă și funcționează optim.
Știai că organismul tău are nevoie de aproximativ 50 de nutrienti esentiali zilnic pentru a rămane sănătos?
Cum ar fi să ne începem ziua prin a număra nutrientii pe care îi vom consuma pe parcursul zilei? În acest moment poți să râzi în hohote sau să te superi pe remarca mea. Dar este ceva care nu poate fi ignorat:
Corpul nostru este un sistem energetic!
Un “combustibil” eficient și cu o capacitate mare de absorbție ne conferă energia de care avem nevoie. Aceasta este dată de calitatea hranei. Mai exact, alimentele pe care le consumăm, ar fi bine sa fie biodisponibile, adică să fie recunoscute de corp ca fiind compatibile și asimilabile.
Dacă pe piață în ultimele decenii am fost asaltați de o mulțime de alimente procesate și tot mai rafinate (s-a văzut în timp efectul negativ al acestora asupra sănătății). În replică a apărut și interesul specialiștilor nutriționiști față de alimentația sănătoasă. Acest lucru a dus la dezlegarea unor mistere legate de proprietățile curative ale unor alimente și mai puțin curative sau deloc ale altora. Astfel pentru a înțelege minunea din corpul nostru, am fost puși în situația de a ne adapta la terminologia acestei științe.
Unele denumiri implică un minim de cunoștințe de chimie iar altele vorbesc de la sine.
Clasificarea alimentelor
Se poate face după mai multe criterii, astfel avem:
- PROTEINE – cărămizile reconstrucției celulare;
- LIPIDE – grăsimi;
- GLUCIDE – zaharuri;
- CARBOHIDRAȚI – sursa de energie cea mai usor utilizabila de organism;
- VITAMINE si SĂRURI MINERALE;
- APA
- FIBRE INSOLUBILE – materiale nedigerabile, cu rol important in favoarea tranzitului intestinal.
Toate acestea poartă numele generic de substanțe nutritive sau nutrienti.
Specialiștii au clasificat nutrienții în trei categorii mari: macronutrienti, micronutrienti și fitonutrienti.
Ce sunt macronutrientii?
Sunt substanțe implicate în procese vitale ale organismului și de care ai nevoie în cantități mai mari. Acestea sunt: grăsimi, carbohidrați, proteine, glucide, apă și altele.
Ce trebuie să știi despre proteine?
PROTEINELE sunt nutrienți necesari pentru regenerarea țesuturilor din organism cum ar fi oase, mușchi, piele, a celulelor nervoase, hemoglobina din sânge și nu numai.
Surse de proteine de proveniență animală
Vestea bună este că proteine găsim într-o multitudine de produse de proveniență animală: carne, pește, lactate, ouă, ficat.
Vestea mai puțin bună este că proteinele din sursa animala, prin digestia lor, consumă o cantitate foarte mare de energie din corp. Mai știi starea aceea de somnolență pe care o ai după un prânz copios în care a fost prezentă și nelipsita cărniță? De aceea, este bine sa ne indreptam atentia si spre alte surse.
Surse de proteina vegetală
Principalele surse de proteinele de proveniență vegetală sunt: cereale (orez, porumb), leguminoase (fasole, linte, năut), semințe (alune, nuci, arahide).
Pentru un bun echilibru energetic și pentru a ne utiliza energia corpului și în alte direcții nu doar în digestie ne vom face un meniu în care să avem și zile cu proteine vegetale. De aceea vă propun shake-uri proteice cu FOREVER LITE ULTRA.
Nu stiu cum sunteti voi, dar eu am momente in zi in care ma confrunt cu gandul: As manca ceva …dar chiar acum nu am timp!
De accea, mereu am la indemana batoanele proteice Fast Break Energy Bar.
Probabil cele mai bune batoane proteice!
Ce sunt lipidele?
Un alt exemplu clar de macronutrienti sunt GRĂSIMILE, despre care știm deja, unele sunt sănătoase, si trebuie neapărat să facă parte din dieta noastră. Altele mai puțin sănătoase, pe care chiar dacă nu le eliminăm, măcar să reducem cantitatea și să le consumăm în asocieri corecte.
Dar acuma, ne vom îndrepta atenția asupra celor sănătoase, acizi grași Omega 3 (extras din ulei de pește) și Omega 9 (extras din ulei de măsline) Pentru că nu este ușor să ne asigurăm zilnic aceste grăsimi sănătoase, le vom găsi în FOREVER ARTIC SEA. Aceștia nu numai că au un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular dar sunt deasemenea considerate medicamente anti-îmbătranire și suștin o performanță mentală optimă.
Acizii grași polinesaturați protejează celulele de stresul oxidativ și sprijină formarea de celule de apărare. De asemenea contribuie la metabolizarea grăsimilor nesănătoase.
Ce sunt glucidele?
Carbohidratii sau glucidele reprezinta sursa de energie cea mai usor utilizabila de catre organism. Este preferabil, ca surse de carbohidrati, sa alegi legumele – consumate ca atare, in stare proaspata. Fructele sunt de asemenea o varianta sanatoasa de carbohidrati, dar se vor consuma cu precautie si numai intre mese, in loc de gustare. In alegerea carbohidratilor trebuie cautate varianta integrală si nu cea rafinata (de exemplu faina integrala si nu faina alba, zahrul brut si nu zaharul rafinat).
Citeste mai mult in articolul Indicele glicemic …
Și APA este un macronutrient chiar dacă nu furnizează energie organismului, avem nevoie de ea în cantități mari pentru eliminarea toxinelor, în digestie, reglarea temperaturii corpului și pentru a stimula funcționarea celulelor.
Micronutrientii – cantități mici cu impact mare
Corpul nostru are nevoie de micronutrienti în cantități mici, însă asta nu le face mai puțin importante decât macronutrienții. Vitaminele, mineralele, oligoelementele, enzimele sunt doar o parte dintre ele.
În alimentația omului modern lipsesc cei mai mulți micronutrienti care erau aduși în alimentația omului preistoric de varietatea mare de alimente (atât plante cât și animale) consumate. Alimentele procesate industrial sunt sărace în micronutrienți, deci sunt de evitat.
Mineralele, de exemplu, sunt indispensabile pentru buna funcționare a organismului nostru. Orice dezechilibru de minerale poate produce disfuncții cu efecte mai mult sau mai putin grave, care nu vor disparea de la sine. Stiu ca sunt persoane care cred ca isi asigura toate mineralele de care au nevoie din hrana. Este o abordare mult prea optimista, in condițiile care care, agricultura se bazează pe culturi intensive in care se folosesc cu generozitatea îngrășăminte, erbicide, pesticide.
Iar dacă aceste legume sunt extrasezon și vin de la distanțe mari, mai adaugați și pulverizarea lor cu substanțe antibacteriene, pentru a rezista timp de săptămâni până la consumare.
Urmează sa fie gătite? Ei bine, uitați de minerale! Pentru că, pur și simplu nu se vor mai regăsi în această hrană. Corpul uman nu este capabil să producă minerale. De aceea ele trebuie să fie asigurate și din suplimente alimentare.
Pentru un aport echilibrat de minerale, vă recomand, FOREVER NATURE-MIN, este suplimentul nostru alimentar cu formulă multiminerală. Compozitia specială a mineralelor care provin din sedimente marine este transformată de organism într-un mod optim și absorbită integral.
FOREVER CardioHealth: Produsul combină vitamine esențiale, cum ar fi vitamina C, E si B12 cu acid folic, magneziu și coenzima Q10, care este cunoscută pentru efectul său anti-stres. Combinația inteligentă dintre micronutrienți și extracte din plante susține producerea de energie în toate celulele corpului și contracararea optimă a deficiențelor de nutrienți.
Fitonutrientii
Vom întelege ce sunt, dacă vom analiza etimologia acestui cuvant. “Fito” înseamnă planta. Deci fitonutrientii sunt o categorie de produși cu o complexitate mai mare, pe care planta îi produce în folosul ei. Îi putem identifica cu ușurință în plantele colorate. Specialiștii au identificat până în prezent peste 4000 de fitonutrienti dar vom enumera câțiva, cei mai cunoscuți.
De la fructele si legumele de culoare galben – portocaliu (care contin luteina, zeaxantina, beta-caroten) pana la cele de culoare rosie (care contin licopen) natura ne ofera un curcubeu de culori care indica fitonutrienti. Fie ca sunt de culoare verde sau violet, fructele si legumele intens colorate ne incanta ochii dar si papilele gustative!
Una dintre cele mai importante funcții ale fitonutrienților este aceea antioxidantă prin care sunt combătute efectele radicalilor liberi din organism.
Pentru a vă completa meniul cu un plus de fitonutrienti recomand: Forever Daily, Fields of Greens, Vitolize Women, Vitolize Man. Iar pentru cei mici avem Forever Kids. Acestea sunt câteva dintre suplimentele care conțin fitonutrienti.
Echilibrul este cheia unei stări de sănătate și vitalitate optime
Ca de obicei, împărtășesc cu voi experiența mea în căutarea și identificarea “secretelor” unei alimentații sănătoase. Ceea ce mie mi-a folosit și mă ajută să mă simt bine, cu siguranță vă poate folosi și vouă.
Alegeți ce vi se potrivește pentru a vă susține o alimentație echilibrată și o stare de energie așa cum vă doriți, în orice perioadă a anului!
Lasă un răspuns