Este un punct de vedere limitativ și cu siguranță depășit faptul că osteoporoza este inevitabilă, apare o data cu înaintarea în vârstă și deci, trebuie acceptată, cu dureri de oase cu tot!
Afirmații de genul: mă dor toate oasele .. pot să fie un semn al osteoporozei instalate.
Ce este osteoporoza – este o afecțiune cronică, caracterizată prin scăderea densității osoase. Ca o consecință a acestei boli oasele devin fragile și cu risc mai mare de fracturi.
Imaginea unui os, privit la microscop, presupun că vă este familiară. Structura osoasă nu este compactă, are orificii, goluri, asemănătoare cu un fagure de miere. La oasele afectate de osteoporoză, se produce demineralizarea osoasa, acele spații goale sunt mai mari iar structura osoasa mai subțire.
Acest proces, de scădere a densității osoase, se instalează după varsta de 30 ani, și are legatura cu scaderea estrogenului din corpul femeii. De aceea, osteoporoza este mai frecvent întâlnită la femei decât la bărbați. Și este accentuată odată cu instalarea menopauzei.
În ansamblul lor, oasele conțin substanțe anorganice cum ar fi calciu, fosfor, magneziu și alte minerale. Pentru absorbția mineralelor din oase sunt necesare vitamine, cum ar vitaminele C, D si K. Mai conțin, de asemenea, substanțe organice, colagen, apa. Măsurile de prevenire, în acest caz, constau în a elimina factorii care favorizează accentuarea osteoporozei și aportul corect de nutrienți care încetinește instalarea bolii.
Cauze care accentuează osteoporoza
STILUL DE VIAȚĂ – la fel ca de fiecare dată, ne este prieten sau dușman:
- Vom identifica “hoții de calciu” în urma cărora oasele devin spongioase și fragile: băuturi carbogazoase, zahărul, cafeaua, dieta bogată în proteine animale. Toate acestea favorizează eliminarea calciului și a mineralelor din oase prin diverse reacții chimice care “leagă” calciul și îl elimină.
- stresul, fumatul, băuturile alcoolice
- anumite medicamente – steroizi.
- Lipsa de mișcare – activitatea fizică ajută nu numai la menținerea condiției fizice dar și la menținerea masei osoase și prevenirea pierderii acesteia.
FACTORI GENETICI – se pare că în acest caz moștenirea genetică își spune cuvântul. Dacă în familie au fost antecedente de osteoporoză la rude de grad 1 (părinții) sunt șanse mai mari să dezvolți această afecțiune.
HORMONII – anumiți hormoni au un impact semnificativ asupra sănătații oaselor. Este vorba de hormonii sexuali: estrogenul la femei și testosteronul la barbati. Un nivel scăzut al acestor hormoni reprezintă un factor de risc accentuat, ceea ce se întâmplă în mod natural, odată cu înaintarea în vârstă.
ANUMITE AFECȚIUNI, MEDICAMENTE – dacă suferiți de diabet, hipotiroidism, boli renale, riscul de a dezvolta osteoporoza este mai mare. De asemenea medicamente cum ar fi: corticosteroizi și anticonvulsivante pot crește riscul de osteoporoza și în general afectează sănătatea oaselor.
Analize pentru osteoporoza
O confuzie frecvent întâlnită este convingerea că dacă în analiza de sânge nu apare carență de calciu, totul este în regula. Greșit!
Sângele extrage din oase calciul de care are nevoie, iar dacă totuși apare în sânge carență de calciu, oasele sunt de mult în deficit de calciu și alte minerale.
Analizele recomandate sunt:
DOZAREA DE CALCIU SERIC
DENSITATEA MINERALA OSOASA – DMO
Interpretarea analizelor se poate face de către medicul specialist sau medicul de familie.
Prevenția osteoporozei
Întrebarea: Care este cel mai bun tratament pentru durerile de oase? sună ca o întrebare capcană. E greu de definit “cel mai bun tratament”
De fapt, este un cumul de factori care vor ajuta în prevenirea osteoporozei: Îndepărtează factorii de risc, ia în considerare factorii preventivi și folosește din timp suplimente adecvate.
Nu trebuie sa aștepți ca această afecțiune să fie instalată și să își facă simțită prezența prin dureri de oase. Identifică din timp factorii de risc.
Voi enumera câteva măsuri care pot înceti sau stopa instalarea osteoporozei:
- Corectează alimentația cu o dietă echilibrată – adaugă câteva dintre alimentele care aduc un aport bun de calciu și alți nutrienți care favorizează absorbția calciului: leguminoase de culoare verde închis (spanac, broccoli) alune, migdale, castane, naut, ovăz, semințe de susan, stridii, tofu.
- Consuma alimente cu un conținut ridicat de vitamina D – cum ar fi somon, ton, brânzeturi, ouă.
- Exercițiile fizice regulate indiferent de vârstă – plimbările pe jos, mișcarea în aer liber îmbunătățește doi factori de risc. Fixarea mineralelor și aportul de vitamina D care ne este asigurată în mod natural în prezența soarelui.
Suplimente alimentare pentru prevenirea osteoporozei
Suplimentele alimentare recomandate se bazează pe minerale obținute din extracte marine cu un aport bogat de calciu, vitamina D si alte minerale necesare pentru efectul sinergic al lor.
FOREVER NATURE-MIN – complex extras din sedimente marine și care conține 10 minerale în combinație sinergică
FOREVER CALCIUM – supliment alimentar pe baza de citrat de calciu, magneziu și vitamina D
PRODUSE APICOLE – ROYAL JELLY și FOREVER BEE PROPOLIS – datorită aportului de hormon estrogen
SUPLIMENT PE BAZA DE COLAGEN – FOREVER MARINE COLLAGEN
FOREVER FREEDOM – pentru libertatea articulatiilor
Cereți recomandarea consilierului Forever pentru consum și dozare.
Lasă un răspuns