Bolile cardiovasculare aduc România pe primul loc în statisticile europene, atât în ceea ce privește mortalitatea populației cât și în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri.
Pe plan mondial, 17 milioane de oameni mor anual din cauza bolilor de inimă.
“La fiecare 30 de minute un român moare de infarct” – medlife.ro
Acest articol nu își propune să răspundă la întrebări de genul:
- Ce trebuie să faci când ai tensiunea mare?
- Metode de a scădea tensiunea arteriala rapid.
- Scaderea tensiunii arteriale fără medicamente.
Din moment ce ai hipertensiunea arteriala, ești sub urmarirea unui medic specialist și ai un tratament de urmat. Aici nu intervenim.
Dar pentru ca stilul de viață este cauza prioritară a instalării hipertensiunii arteriale este bine să știi ce corecții trebuie făcute. Păstrarea sănătății sistemului cardiovascular reprezintă o problemă majoră a timpurilor noastre. Suntem provocați de stilul de viață actual să facem cu naturalețe și fără să ne dăm seama, exact ceea ce determină creșterea tensiunii arteriale:
- Am înlocuit APA cu diverse lichide energizante (cafea, Cola) băuturi alcoolizate (bere, vin) diverse fresh-uri din fructe. Toate aceste au un rol excitat pentru inima și aduc de asemenea un aport caloric pe care nu-l dorim.
- Soluții practice – Nu beți calorii! Beți apă simplă, plată/filtrată, ceai de plante neindulcit. Există plante care scad tensiunea arteriala, cum ar fi: scorțișoară, piper de Jamaica și alte plante aromate care se găsesc în Aloe Blossom Herbal Tea. Ghimbirul scade tensiunea și dă o aromă specială acestui ceai. Este varianta sănătoasă de hidratare, aromat și plăcut de băut, ceva ce ajută și face bine în acest caz.
- Am înlocuit MIȘCAREA cu stilul de viață sedentar;
- Preferăm să ne “relaxam” pe canapea în fața unui ecran decât să ieșim în parc sau la o plimbare.
- Preferăm să urcăm cu ascensorul decât pe scări
- Preferăm să parcăm cât mai aproape de intrare decât să facem niște pași în plus.
- Înlocuiește SCUZELE cu SOLUȚII
- Găsește timp pentru cele 30 minute de mișcare zilnic. Fie că este vorba de mers pe jos, urcat scări, mici exerciții pe care le poți face acasă. Genuflexiuni, pedalare pe o bicicletă de interior sau anumite jocuri împreună cu copiii în care să pui corpul în mișcare.
- De multe ori căutăm să ne inducem starea de bine consumând anumite alimente care provoacă corpul să secrete dopamină. Cum ar fi: ciocolata, carbohidrați, un pahar de vin. Dar este important de știut: Corpul secreta dopamina – hormonul stării de bine – și atunci când facem mișcare! Și este o alegere pe care nu o vom regreta niciodată.
- MODUL DE ALIMENTAȚIE – este cel care ne va ajuta cel mai mult în reglarea hipertensiunii arteriale.
- Renunțând treptat la obiceiurile rele și introducând în locul lor obiceiuri alimentare bune vom observa cum tensiunea arterială se apropie de parametrii normali.
Alimente care scad tensiunea
- Consumă legume, alune și semințe de sezon, procurate de la producători locali, sau produse ecologice din supermarket. Legume și fructe care scad tensiunea sunt redate mai jos:
- Spanac, avocado, țelina, dovlecei, zucchini, ciuperci, cartofi dulci, roșii, conopidă, broccoli, legume verzi.
- Fasole, linte, fulgi de ovăz.
- Banane, migdale, mere, citrice.
- Pește proaspăt, carne de curcan.
Suplimente alimentare care scad tensiunea
Există o categorie de alimente atât de valoroase pentru sănătatea noastra încât au ajuns să se numească aliment-medicament. Și multe dintre ele se regăsesc în suplimente alimentare cu efecte benefice pe termen lung și fără efecte secundare de scădere a tensiunii.
- Supliment pe baza de usturoi, cimbrișor și lecitină – Forever Garlic Plus. Usturoiul scade tensiunea dar mirosul puternic ne facem sa fim precauți în folosirea lui în mod regulat. Acest supliment vine doar cu beneficiile usturoiului și fără mirosul specific.
- Supliment pe bază de arginina și antioxidanti – Forever Argi Plus
- Supliment pe bază de acizi grași Omega 3 și Omega 9 – Arctic Sea Omega 3
- Supliment care conține magneziu și coenzima Q10, atât de importante pentru buna funcționare a mușchiului inimii – Forever CardioHealth
- Supliment pe bază de vitamina C – ABSORBENT C – îmbunătățește circulația periferică. Pentru o absorbție mai eficientă are adăugat tărâțe de ovăz care are un rol important în reducerea colesterolului.
Alimente care cresc tensiunea arterială
- Sarea – ingredientul pe care îl găsim în aproape orice aliment, este un factor de creștere a tensiunii arteriale. Sodiul din sarea alimentară contractă pereții vaselor de sânge, micșorând elasticitatea lor. De aceea, una din primele măsuri care se impune este reducerea aportului de sare în alimente și eliminarea completă a celor care au sare adăugată cum ar fi gustări sărate: diverse semințe prăjite- sărate, chips-uri, popcorn, pufuleți, covrigei sărați.
- De asemenea vom elimina sau vom reduce considerabil alimentele cu conținut bogat de sare cum ar fi: brânzeturi sărate – telemea, brânză de burduf, brânza matură, cașcaval.
- Mezelurile au un aport mare de sare – salamuri, șuncă, bacon, cârnați.
- Poți consuma o gustare care sa conțină o cantitate mica de brânză sau mezel dacă adaugi o cantitate de 4-5 ori mai mare de legume proaspete peste care stropesti puțin ulei de măsline iar în loc de sare adaugi condimente: puțin piper sau chili, pătrunjel tocat sau mărar.
- Zahărul este cel de-al doilea “inamic alb” al tensiunii arteriale crescute, după sare. Atunci când consumi produse care conțin zahăr nivelul de insulină produsă de pancreas crește. Rolul insulinei este să preia zahărul, o mică parte din el se transformă în energie dar cea mai mare parte corpul o depozitează sub forma de grăsime. Oscilațiile frecvente de insulină din sânge au efect asupra rinichilor, aceștia vor reține apa și sarea, ceea ce va duce la creșterea tensiunii. Vezi mai multe în articolul Indicele glicemic.
Alte recomandări despre ce trebuie să faci când ai tensiunea mare
- Diminuează stresul – nu subestima niciodată efectul stresului asupra tensiunii arteriale! Stresul genereaza hormonul cortizol care crește tensiunea arterială ca efect al reacției “lupta sau fugi”
Există metode diverse de diminuare a stresului: practicarea sportului, plimbare în aer liber, rugăciunea, meditația, muzica, pictura, etc. Acestea diferă de la persoană la persoană și sunt convinsă, fiecare dintre noi avem propriile metode de a diminua starea “de alertă” când ne simțim stresați.
Dar mai important decât asta este modul cum ne raportăm la o situație stresantă, cum reacționăm, cum o gestionăm.
- Ordonează programul de somn – programul de somn de 7-8 ore trebuie respectat cu aceeași responsabilitate cu care ne asumăm toate schimbările de stil de viață. Culcarea la ore mici nu este o opțiune pentru o persoana cu hipertensiune arterială.
- Pune deoparte băuturile alcoolice – cel puțin cât timp esti cu tensiunea mărită. În nici un caz nu se justifica “recomandatul” pahar de vin seara, pentru relaxare. Alcoolul crește tensiunea și nu este o opțiune în acest caz.
- Renunță la fumat – nicotina prezentă în țigări determină în scurt timp de la inhalare o creștere a tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace. De asemenea, în timp, produce rigiditate arterială.
- Adoptă o atitudine recunoscatoare și pozitivă – poate te întrebi, de ce ar trebui să fiu recunoscator și pozitiv dacă am tensiunea mare? Pentru că depinde de tine în cea mai mare măsură să remediezi ceea ce ai deteriorat prin neatenție si neglijență. Poate să fie fatal dacă vei ignora recomandările de schimbare a stilului de viață.
Dar, vestea bună este că poate să fie reversibil! În timp, cu răbdare și multă disciplină parametrii vor reveni la nivelul normal. Vei continua tratamentul recomandat de medic, îți vei controla periodic tensiunea. O vizita la medicul specialist este necesară pentru a aplica corecții, dacă este cazul, la dozajul medicamentelor.
Aplicând toate corecțiile stilului de viață de mai sus, sau orice altceva care poate să ajute, în timp tensiunea se va regla. Dar mai mult de atât, te vei simți mai bine, mai puternic și plin de energie, mai motivat să te bucuri de viață.
Imaginea:https://www.freepik.com/
Lasă un răspuns