- Ce este acneea?
- De ce apare acneea?
- Tipuri de acnee
- Forme de leziuni provocate de acnee sau “tipuri de cosuri”
- Sfaturi utile pentru a preveni aparitia acneei
- Tratamente acnee sau cum sa scapi de acnee
Acneea este dureroasa, inestetica, neplăcută; într-un cuvant traumatizantă!
Si totuși, atat de raspandita.
Acest articol isi propune sa abordeze acneea pornind de la cauze.
De cele mai multe ori se tratează simptomele: Am cosuri pe fata!
Sau: Cum sa scap de acnee? Acest gen de abordare duce spre nenumărate încercări, cele mai multe fără rezultatele dorite.
Ce este acneea?
Acneea este o afectiune inflamatorie cauzata de infundarea porilor pielii cu sebum, ceea ce favorizează dezvoltarea bacteriilor. Prin blocarea porilor, toxinele nu pot iesi la suprafata si urmeaza efectele specifice ale unei inflamatii. Adica inrosirea, durerea, urmate de formarea de pustule de puroi, si in cel mai neplacut caz, raspandirea ei pe o suprafata mai mare.
De ce apare acneea?
Cauzele aparitiei acneei pot sa fie de natura externa, interna sau ambele.
- Activitate hormonala intensa – acneea hormonala – cel mai frecvent intalnita la adolescenti, datorita unei hipersecretii de hormoni. Daca acneea aparuta la aceasta varsta este tratata in mod necorespunzător, se poate transforma intr-o infectie la nivel subcutanat care poate sa dureze ani multi. Pana cand, este identificata problema si se actioneaza asupra ei in mod corect, adica din interior spre exterior.
- Alimentatia necorespunzatoare – cu preferinte spre dulciuri, grasimi prajite, in general alimente de tip fast-food.
- Mostenirea genetica – daca unul din parinti a avut probleme cu acneea, sunt sanse mari sa fie transmisa aceasta tendinta. Nu este fatalitate, are legatura cu tipul de ten (tenul gras este predispus la acnee) si are legatura cu preferintele alimentare, care se invata intr-o familie.
- Mediul poluat în care iti desfasori activitatea, poate sa fie un mediu cu vapori, prezenta substantelor chimice sau cu mult praf.
- Obiceiuri nesanatoase – de a pune mana pe fata, pe parcursul zilei, sau de a traumatiza tenul incercand o extractie a unui cos, in imprejurari neadecvate.
- Lipsa unei ingrijiri temeinice a tenului – care se bazeaza in primul rand pe curatirea lui de cel putin doua ori/zi.
Tipuri de acnee
Acneea juvenila sau acneea vulgara
Este cea mai frecventa forma si afecteaza aproximativ 80% dintre adolescenti. Se vindeca spontan catre varsta de 19 ani in 90% din cazuri fara a lasa cicatrice. Acneea apare mai ales in zonele cu mare concentratie de glande sebacee. In special acnee pe frunte, fata, gat, piept si spate.
Acneea rozacee
Se observa mai ales la femei cu varsta cuprinsa intre 40-50 de ani. Mai frecventa la persoanele cu pielea deschisa, parul blond si ochii albastri. Cauza aparitiei poate sa fie o combinatie intre factori ereditari, factori de mediu si stil de viata.
Acneea bebelusului
Afecteaza fata noului nascut, datorita sensibiltatii foarte mari a tenului. Ea nu dureaza decat cateva luni, si poate sa fie remediata prin utilizarea unui sapun bland si o crema hidratanta adecvata, folosită mai ales in timpul expunerii in aer liber.
Acnee medicamentoasa
Este provocata de ingerara anumitor medicamente:
- corticosteroizi administrati timp indelungat.
- antibiotice administrate nejudicios pentru acnee creand rezistenta,
- steroizi, anabolizanti, care duc la o crestere a secretiei sebacee.
- imunosupresoare
Forme profesionale de acnee
Apare la persoanele care manipuleaza: uleiuri minerale, hidrocarburi aromatice halogenate, clor industrial. Expunerea accidentala la dioxine. Se caracterizeaza prin leziuni inflamatorii congestive si supurate, aparand indeosebi pe fata.
Acneea datorata tratamentului cosmetic neadecvat
Acneea cosmetica apare datorita folosirii de creme grase care blocheaza glandele sebacee.
Acneea excoriata ce apare la tinerele fete care isi traumatizeaza mecanic leziunile sau apeleaza la cabinete cosmetice cu personal nepregatit. Cicatricile rezultate vor fi mult mai inestetice decat acneea initiala.
Forme de leziuni provocate de acnee sau “tipuri de cosuri”
Tipurile de leziuni provocate de acnee sunt de mai multe feluri variind in dimensiune, culoare si intensitatea dureri. Ele mai pot fi catalogate ca si leziuni noninflamatorii (neinfectate cu bacterii) sau leziuni inflamatorii (infectate cu bacterii).
Puncte albe – comedoane inchise
Se caracterizeaza prin pori blocati, inchisi, glande sebacee obturate. Aceste puncte albe raman sub piele si au o dimensiune mica. Deoarece nu au contact cu aerul culoarea ramane alba. Sunt leziuni noninflamatorii
Puncte negre – comedoane
Caracteristic pentru punctele negre sunt pori deschisi, glande sebacee obstruate. Sunt vizibile, sunt negre si apar la suprafata pielii. Porii sunt deschisi, comunica la exterior iar substantele continute se oxideaza in contact cu aerul, ceea ce determina culoare neagra vizibila. Sunt leziuni noninflamatorii.
Papule
Sunt leziuni inflamate mai mici de 5 mm. Sunt vizibile la suprafata pielii, dureroase si calde la atingere de culoare rosie sau rozalii. Se pot resorbi sau pot evolua spre pustule. Sunt considerate leziuni inflamatorii.
Pustule – cosuri
Sunt vizibile cu claritate la suprafata pielii. Sunt dureroase, de culoare roșie la baza si au puroi (papule avand deasupra un punct alburiu supurant). Sunt leziuni inflamatorii.
Noduli acneici
Inflamarea foliculilor pilosebacei pot duce la formarea uneori chiar de noduli (tumori) Nodulii acneici sunt vizibili la suprafata pielii, sunt mari, au structura solida, sunt durerosi si situati adanc in piele. Sunt leziuni inflamatorii.
Chisturi acneice sau acnee chistica
In formele cele mai grave de acnee se observa chisturi acneice profunde si purulente, care adesea se golesc la suprafata. Aceste sunt dureroase si pot provoca cicatrici. Sunt leziuni inflamatorii.
Sfaturi utile pentru a preveni aparitia acneei
✅ In acneea superficiala este suficienta respectarea masurilor de baza ale igienei. In special spalarea de doua ori pe zi cu un sapun bland fara parabeni cum este Aloe Liquid soap cu 40% aloe vera (a castigat aurul pentru cel mai bun sapun natural, in cadrul „Global Green Beauty Awards 2021”)
✅ Spalarea cat mai rapida dupa activitatile care au dus la transpiratie excesiva, contact cu substante toxice sau atingerea de suprafete murdare.
✅ Renunta la obiceiul de a atinge fata cu mana, pe parcursul zilei. Gandeste-te ca prin acest gest transferi de pe maini pe fata bacterii si microbi care pot sa infecteze tenul tau deja sensibil.
✅ Evita agresarea cosurilor cu mana, doar pentru motivul ca nu iti place cum arata. Daca vrei sa faci extractia comedoanelor, alege un cabinet specializat. Sau, cel putin in conditii de igiena maxima. Si intotdeauna cu masurile de igiena asigurate: fata curata, mainile curate si dezinfectate! De asemenea, tenul sa fie aburit timp de 15-20 min, pentru deschiderea porilor. Astfel, extractia se face in conditii sigure si fara cicatrici sau riscuri de infectare.
✅ Foloseste produse pentru ten, adecvate, de calitate buna si in termen de valabilitate.
✅ Nu imprumuta produse de make-up, care ar putea sa iti transmita o infectie.
✅ Nu folosi pensule de make-up decat dupa ce au fost curatate si igienizate.
✅ Îndepărtează machiajul in fiecare seara inainte de culcare.
✅ Adopta o dieta sanatoasa, baza pe un consum bogat de legume si fructe. De asemnea consuma multa apa.
Tratamente acnee sau cum sa scapi de acnee
In toate tipurile de acnee este foarte importanta respectarea igienei. Folosirea de prosoape curate, sapun bland, produse cosmetice de calitate si in termen de valabilitate.
In functie de gravitatea leziunilor poti alege un doctor dermatolog, o cosmeticiana, un tratament naturist acasa sau produse cosmetice care nu agraveaza acneea.
Tratamentul acneei la cabinetul unui medic de specialitate
Gaseste un medic dermatolog care, pe langa efectuarea de proceduri profesionale, recomanda si produse dermatocosmetice speciale in functie de leziunile pe care acneea le-a produs.
Exista o gama foarte mare de tratamente disponibile pentru vindecarea acneei unele se aplica pe piele (unguente cu antibiotice, retinol, etc). Se mai recomanda administrarea pe cale orala a unor vitamine – Vitamina A, E si C. Sau, in unele cazuri anticonceptionale, etc.
Tratamente la saloanele cosmetice pentru acnee
Fiecare tratament pentru acnee este individual iar rezultatul este diferit, in functie de particularitatile fiecarui individ.
Poti beneficia de tratament facial de curatare, microdermabraziunea, radiofrecventa, tratamente cu lumina pulsatorie etc.
Remedii naturale pentru acnee
In general mastile naturale pregatite in casa dupa retete mostenite de la bunica sunt solutii ieftine si la indemana cu rezultate bune in leziunile usoare provocate de acnee.
✅ Masca de fata cu albus de ou, in care ai adaugat tarate de grau, te ajuta sa scapi de punctele negre. Conferindu-i tenului elasticitate si un aspect luminos.
✅ O lingura de bicarbonat de sodiu si una de miere amestecate si aplicate pe fata are efecte vizibile in reducerea inflamatiilor. Mierea fiind un antibiotic natural cunoscut dar si bogata in vitamine.
✅ O masca facuta din gel de aloe vera, propolis si miere va aduce rezultate foarte bune in reducerea inflamatiilor si disparitia acneei.
✅ Propolisul are un puternic efect antibacterian. De aceea este perfect pentru a combate bacteriile care cauzează inflamarea porilor şi apariţia coşurilor.
✅ Puterea cicatrizanta a gelului de aloe vera este dovedit pe scara larga. „S-a constatat, de exemplu, ca aplicarea unui gel cu un continut bogat in aloe vera la pacientii suferind de acnee, ce au fost tratati prin procedee de abraziune faciala, grabeste cicatrizarea cu 72 de ore.” (Carole Minker – 200 de plante care ne vor binele, pag 31).
✅ Pentru curatarea tenului se pot folosi infuziile de diferite plante cum ar fi musetel, lavanda, galbenele, busuioc, soc, menta.
Tratamente pentru acnee cu produse cosmetice pentru acnee
Alege produsele cosmetice pentru acnee de calitate si potrivite pentru acnee. Iar ingredientele pe care le contin sa fie cele care ajuta la vindecarea acneei.
Un tonic pe baza de plante medicinale cu ajutorul caruia sa-ti poti curata fata, cu efect dezinfectant, cicatrizant si astringent – Aloe First
Gomajul este o actiune extrem de importanta in procesul de refacere a tenului acneic. Pe termen scurt, curata porii de comedoane iar pe termen lung transforma tenul cu pori mari intr-un ten normal cu pori fini. Aloe Scrub poate fi alegerea ta.
O crema pe baza de Propolis si aloe vera – perechea ideala in rutina de ingrijire a tenului acneic.
Testimonial – O tanara mamica isi rezolva problema tenului acneic
Testimonial – O tanara mamica isi rezolva problema tenului acneic La vârsta de 23 ani, după prima naștere au început problemele mele cu tenul, devenind acneic. Periodic îmi apăreau pe față pustule mari de puroi, dureroase și inestetice care îmi provocau mult disconfort.
Am încercat diverse tratamente pentru ten acneic la recomandarea farmacistului și a unui medic dermatolog. Tratamente care îmi uscau tenul și care erau pentru o perioadă limitată de timp. Problema se rezolva pentru moment, dar la întreruperea tratamentului reapărea.
Am auzit de produsele Forever și am întrebat dacă este ceva pentru tenul meu acneic. În rutina zilnica de îngrijirea tenului meu acneic am folosit Aloe First și Aloe Propolis Creme.
Aplicam de 2 ori/zi Aloe First. Pentru un efect mai bun pulverizam pe față cu First, lăsam să se usuce și repetam de 3 ori, aplicare și uscare. După aceea aplicam crema. Dupa o lună deja tenul meu arăta mai bine iar după mai puțin de un an tenul meu era complet transformat.
De atunci (au trecut 20 ani) am folosit pentru ten, prin rotație toată gama de produse de îngrjire a tenului. Începând cu Scrub pentru un efect profund de curățare. Am folosit de asemenea gama Infinite by Forever iar mai recent sunt foarte încântată de efectele măștii Aloe Bio-cellulose Mask. Pentru mine aplicarea unei asemenea maști este echivalentul unui tratament cosmetic.”
Maria M, Bistrita
Cremele si mastile pe baza de gel in rutina de ingrijire a tenului acneic
Sistemul Sonya daily skincare o serie inovatoare de îngrijire facială pe bază de gel, care este deosebit de prietenoasă față de piele și adaptată nevoilor unui ten mixt.
Testimonial – Un adolescent a scapat de acnee
Ca orice mama de adolescent am cautat solutii pentru acneea juvenila.
E un pic mai greu cu baietii ca ei nu vor creme, masti si alte lucruri pentru fete. Asa ca atunci cand a aparut trusa Sonya m-am bucurat pentru ca nu are cremele traditionale, grase ci totul este pe baza de gel si sunt absorbite imediat in piele.
Dimineata si seara fiul meu se curata cu SONYA REFRESHING GEL CLEANSER si imediat aplica SONYA SOOTHING GEL MOISTURIZER. De 2 ori pe saptamana folosea si masca seara. Nu a avut nevoie decat de 2 saptamani si a scapat.
Am schimbat un pic si alimentatia am renuntat lapte si am scazut cantitatea de dulciuri cumparate. Am introdus mai multe fructe proaspete.
Mai apare asa cate un cos rebel din cand in cand, dar acum stim ca Sonya ne ajuta imediat.
Cristina H. – Austria
Acneea nu este o fatalitate!
Ea se poate trata, si vestea buna este ca depinde de tine in cea mai mare masura.
De modul in care iti ingrijesti tenul in fiecare zi: curatire- hidratare – protectie – vindecare.
De deciziile pe care le iei cu privire la stilul tau de viata.
De alegerea unor produse bune, de calitate, care se potrivesc tenului tau si care vor produce transformarea pe care o doresti.
“Frumusetea este o atitudine. Nu exista un secret.
Cum se face ca toate miresele sunt frumoase ?
Pentru ca in ziua nuntii le pasa de cum arata.
Nu exista femei urate ci numai femei care nu se cred frumoase ori carora nu le pasa de frumusete.”
Estee Lauder
Lasă un răspuns