Timp de citire estimat: 6 minute
Colagenul a devenit un “personaj” important în viața noastra în ultimii ani. Deși el a fost “acolo” în corpul nostru, dintotdeauna. Acum, este căutat, investigat, dorit și poate chiar combătut. Iar mulți dintre noi își pun această întrebare:
La ce este bun colagenul?
Știai ca o simpla căutare pe Google a acestui cuvânt îți oferă peste 5,7 milioane de referințe?
Pentru cititorii fideli, mai jos, câteva răspunsuri la cele mai frecvente căutări:
Ce este colagenul
Colagenul este o proteină pe care organismul are capacitatea de a o sintetiza în mod natural. Este proteina care se regăsește în proporția cea mai mare în corp (în comparație cu alte proteine reprezinta aproximativ o treime din structura proteica a organismului)
Denumirea colagenului provine din limba greaca (kolla = lipici )
În corpul nostru, colagenul este prezent în oase, mușchi, ligamente, tendoane, piele. Datorită colagenului oasele sunt mai puternice, tendoanele și ligamentele mai elastice, mușchii și pielea mai ferme. De asemenea, în cazul unor accidente sau răniri, colagenul prezent grăbește vindecarea.
Tipuri de colagen
Au fost studiate și sunt cunoscute mai multe tipuri de colagen. Primele 4 cele mai reprezentative sunt enumerate mai jos:
- Colagen de tip I – este cel care asigură structura pielii, a oaselor, dinților, tendoanelor și cartilajelor. Acesta se găsește în proporție de 90% în comparație cu celelalte tipuri.
- Colagen de tip II – se găsește în cartilajul elastic care înfășoară articulațiile.
- Colagen de tip III – este cel care susține structura mușchilor, a organelor și a vaselor de sange.
- Colagen de tip IV – se găsește la nivelul pielii.
Colagen marin beneficii
Rolul colagenului, prezentat mai sus, arată contribuția sa importantă la sănătatea noastra în general. Exista diferite surse de colagen dar dintre ele colagenul marin este in topul preferintelor. Are cea mai ridicată rata de absorbție, provine din surse cu mai puțină poluare. De asemenea, colagenul marin din suplimente stimulează organismul sa produca in mod natural propriul colagen.
Colagen pentru articulații
Pe măsură ce producția de colagen produs de corp începe să scadă, articulațiile sunt supuse la uzură, își reduc mobilitatea, încep să devină dureroase, inflamate. Prezența colagenului și a acidului hialuronic, sub formă de suplimente încetinește acest proces de degradare, înlocuind lipsa colagenului din corp cu ingrediente naturale, biodisponibile și asimilabile în cea mai mare măsură.
Colagen pentru piele
Are rol important în hidratarea pielii, reducerea petelor pigmentare și încetinirea formării ridurilor. Într-un cuvânt, colagenul încetinește procesul de îmbătrânire. Dacă până la 25 ani corpul nostru are suficient colagen, de la aceasta vârstă sinteza de colagen începe să scadă. La 45 ani, poate să fie redus până la 30%, ceea ce începe să se vadă și să se simtă.
Colagenul pentru sistemul gastro-intestinal
Previne apariția arsurilor gastrice, a ulcerelor, deoarece are capacitatea de a reține apa și astfel, reglează secrețiile acidului gastric. Ajută la vindecarea și regenerarea peretelui intestinal, previne sindromul de colon iritabil.
Colagenul pentru sistemul respirator
La nivelul plămânilor corpul nostru deține elastina (o proteină din clasa colagenului) această proteină, așa cum îi spune și numele, asigura elasticitatea plamanilor în respirație. Inspirarea și expirarea la capacitatea maximă a plămânilor este asigurată și de această proteină.
Colagenul pentru sistemul circulator
Specialiștii au demonstrat că pacienții care urmează un tratament pe bază de colagen pentru diverse afecțiuni ale articulațiilor și-au îmbunătățit și elasticitatea vaselor sanguine. Ceea ce a contribuit la o mai bună funcționare a sistemului circulator.
Colagenul pentru vederea
Colagenul este prezent și în compoziția ochilor, în mod special în cornee (prezenta lui îmbunătățește acuitatea vizuala) De asemenea cataracta este favorizată de carența de colagen.
Lipsa de colagen – simptome
O dată ce producția naturală de colagen începe să scadă, încep să se manifeste carențele de colagen. La primele semne, vizibile asupra tenului sau părului, este posibil să nu ne alarmăm.
Cine și-ar face prea mari probleme de îmbătrânire pe la vârsta de 30 ani?
Doar că efectele carenței se acumulează în timp iar simptomele încep să se manifeste divers:
- oboseala și lipsa de energie
- deteriorarea circulației periferice, mâini și picioare care amorțesc sau dor, apariția cârceilor.
- scade mobilitatea articulară, apar semne de inflamare (dureri articulare)
- reducerea tonusului muscular
- scăderea acuității vizuale
- inflamații ale aparatului gastro-intestinal.
În stilul de viață actual regăsim multe din greșelile care accelerează scăderea producției de colagen:
- Consumul excesiv de zahăr
- Expunerea la soare, neprotejat
- Expunerea la un mediu poluat
- Consumul frecvent de alcool și fumatul
De la ce vârstă se ia colagen
După vârsta de 30 ani, este bine să se aibă în vedere introducerea suplimentelor cu colagen.
Produse cu colagen
FOREVER MARINE COLLAGEN – particularitatea acestui produs nu este doar ca ne oferă o doză de colagen ci contribuie la a stimula organismul să-și producă propriul colagen. Astfel, efectele benefice sunt vizibile în scurt timp și de durata.
Forever Marine Collagen este premiat cu aur la Gala Global Makeup Awards, in categoria„Best Innovative Beauty Products” (Cele mai bune produse inovatoare pentru frumusete)
FIRMING COMPLEX – supliment brevetat, marca Forever, pe baza de colagen marin hidrolizat, ceramide, fitoceramide (extracte naturale din cereale și fructe) și un adaus de vitamine esențiale pentru absorbția colagenului.
- Hidratează pielea
- Reduce ridurile profunde
- Încetinește procesul de îmbătrânire
FIRMING COMPLEX a castigat bronz pentru cel mai bun supliment alimentar destinat frumusetii in anul 2021 în cadrul „The Green Parent Natural Beauty Awards 2021”.
FOREVER ACTIVE HA – formulă brevetată, proprietate Forever, care conține acid hialuronic cu masă moleculară mică. La care s-a adaugat Ghimbir și Sofran, pentru efectul antiinflamator pe termen lung.
- Lubrifiază articulațiile și mărește mobilitatea.
- Hidratează pielea.
Cu ce asociem colagenul pentru o absorbtie mai buna
În încheiere, voi enumera câțiva dintre cei mai reprezentativi micronutrienți, cu rol în menținerea colagenului sau în creșterea capacității de absorbție alături de suplimente:
- Vitaminele A, C și E.
- Biotina (B7) și Zinc
- Acizii grași Omega 3
- Coenzima Q10
Cand ar trebui sa iau colagen, dimineata sau seara?
Daca nu iti provoacă probleme cu somnul, cel mai bun moment de administrare ar fi seara. In timpul nopții corpul isi face ritualul de absorbție, regenerare, vindecare.
Lasă un răspuns