Sistemul imunitar – sau sistemul de apărare al organismului – este o rețea complexă compusă dintr-o diversitate de elemente vii (celule ale pielii, anticorpi, bacterii probiotice, proteine, leucocite, maduva osoasa, etc.) Rolul sistemului imunitar este de a mentine sanatatea intregului organism. Si de asemenea, sa anihileze microorganismele responsabile cu imbolnavirea, evitarea unor posibile reacții alergice, evitarea degenerării sanatatii spre boli autoimune.
Vom analiza împreună câțiva factori esențiali, pro și contra pentru o imunitate echilibrata, puternică.
Nu putem cere cuiva “să se ocupe” de imunitatea noastră, este o responsabilitate care ne aparține. Susținerea unui sistem imunitar eficient, este o acțiune pe cont propriu.
Stil de viata pentru întărirea sistemului imunitar la adulți si copii
Chiar dacă la naștere suntem inzestrati cu un sistem imunitar echilibrat, stilul de viata deficitar, si mai ales greșelile pe care le facem, fără sa realizam consecințele, pot sa afecteze imunitatea pe termen lung.
Ce trebuie evitat pentru a menține o imunitate puternică?
- Evită sau redu consumul de alcool și fumatul, in mod special in prezența copiilor.
- Înlocuiește produsele care conțin zahăr rafinat, cu variante de dulce sănătos: fructe, miere.
- Ar fi simplu să spun: diminuează stresul ! Deoarece uneori pare imposibil ! Dar stresul are un impact negativ asupra întregului organism. Secretia de cortizol – hormonul de stres – scade imunitatea, produce inflamații in organism, provoaca afectiuni ale sistemului nervos sau cardiovascular. Învață să îți oferi momente de calm și echilibru în tumultul unei zile aglomerate și stresante.
- Evită automedicația și consumul excesiv de antibiotice – mai ales administrate fara recomandarea medicului. Nu uita, folosite pe termen mai lung de 5-7 zile pot sa afecteze flora intestinala, distrugand bacteriile bune din intestine. Si, de asemenea nu sunt utile într-o afecțiune virală.
Ce ne ajută in cresterea imunitatii?
1. Alimentatia echilibrata – care sa conțină toate substantele nutritive de baza, reprezinta un factor benefic pentru o imunitate eficienta. Grasimile sanatoase prezente in uleiul de măsline si uleiul de peste, nucile, semintele si avocado sau Forever Arctic Sea. Acestea sunt genul de grasimi de care corpul are nevoie sa-i fie asigurate zilnic. Cele 5 porții de legume si fructe, recomandate de către toți nutritionistii, contribuie de asemenea la o imunitate buna. Deoarece au un aport bogat de vitamine, minerale si fitonutrienți. Cu rol de antioxidanti, ele protejează organismul împotriva radicalilor liberi, ferindu-l de afectiuni grave, degenerative. Fibrele – o alta categorie de alimente pro imunitate. Pentru mai multa siguranta, optati pentru fibrele care provin din legume, fructe, cereale integrale si seminte sau Forever Fiber. Evitați cerealele rafinate (produse din faina alba) care datorita glutenului din compozitie alerteaza sistemul imunitar si provoacă intoleranta la gluten.
2. Hidratarea corecta – prin care înțeleg consumul celor minim 2 litri de apa/zi, si care in timpul sezonului rece se poate completa cu ceai cald de plante (fara indulcitori). Acestea sunt singurele substanțe care asigura hidratarea pana la nivel de celule. Si se exclud din aceasta categorie toate produsele care sunt purtătoare de calorii – sucuri, fresh-uri, bere, shake-uri, etc. Prin hidratare trebuie sa asiguram celulelor elementul simplu, apa. Aceasta este necesara pentru reactiile chimice din organism dar si pentru îndepărtarea toxinelor.
Puneti intrebarea simpla: Pot sa ma spal pe maini sau pe corp cu acest produs?
- Apa? Da!
- Suc, bere, shake … ? Nu!
3. Mișcarea – este benefică organismului din toate punctele de vedere. Buna funcționare a sistemului limfatic este direct proporțională cu mișcarea fizică. Si ce rol are sistemul limfatic ?
- Sa colecteze, sa transporte si sa elimine deseurile toxice pe care corpul le produce in mod normal. Daca pentru sistemul circulator motorul este inima, sistemul limfatic are nevoie sa ne miscam. Astfel, apa si mișcarea sunt cele mai simple si accesibile mijloace de a ajuta corpul sa elimine toxinele in mod natural.
4. Odihna și somnul suficient stimulează refacerea sistemului imunitar.
5. Gestionarea stresului – pentru o persoana care este activă – viața de familie, serviciu, viața socială – ai putea spune că stresul este inevitabil.
6. Menține o greutate sanatoasa – si verifica periodic daca se incadreaza in paramentrii adaptati varstei si inaltimii. Voi prezenta un indicator usor de urmarit:
- Raportul TALIE – INALTIME – se masoara circumferinta taliei (cm) si înălțimea (cm) Pentru rezultate corecte, talia trebuie sa fie de cel puțin doua ori mai mica decat inaltimea. De exemplu: dacă talia are 80 cm si ai înălțimea de 165, este un rezultat foarte bun ! Dar dacă talia este 100 cm si înălțimea 165, înseamnă ca in jurul taliei (abdomen si torace) s-au adunat cateva kg de grăsime. Si nu este doar o problema de estetica. Poate spui, se acopera cu o bluza mai larga. Grasimea adunata este un mediu acid, de pro-inflamator, si un “refugiu” pentru toxine, care pun in pericol principalele organe interne aflate in acest perimetru.
7. Alege suplimente nutritive adecvate intaririi imunitatii – deoarece exista foarte multe produse pe piața in acest scop, cateva criterii de alegere a lor ar fi binevenite:
- cat mai multe ingrediente naturale in compoziția produsului,
- testul timpului – producătorul/produsul să dețină un istoric al prezenței pe piața, si sa fie recunoscute ca fiind de calitate.
- raport optim calitate/pret.
Recomandări pentru intarirea imunitatii la copii
Intr-o familie in care exista preocupare pentru un stil de viata sanatos, copiii vor creste intelegand măsurile de mai sus ca fiind normalitate. Toti acesti pasi, din momentul in care devenim parinti, devin o obligatie morala de a-i respecta.
Pentru ca suntem un model pentru copiii noștri (sau pentru nepoți) iar ei vor urma ceea ce vad ca facem noi, si nu ceea ce le spunem ca ar trebui sa faca. Obiceiurile greșite sau corecte din stilul de viata al părinților vor deveni un model pentru copii.
Astfel, alimentatia sanatoasa si diversificata; consumul corect de apa (este greu de crezut dar unii părinți consideră ca fac un bine dacă ii dau copilului sa bea orice altceva inafara de apa). Mișcarea in aer liber, supravegheata de adulti, sub forma de jocuri; odihna si somnul suficient, adecvat varstei; evitarea expunerii copilului la factorii de stres ai parintelui; mentinerea unei greutati sanatoase, de asemenea in conformitate cu varsta.
Toti acești factori, respectați, vor contribui la intarirea imunitatii la copii si menținerea unei imunități echilibrate la orice varsta.
Alimente medicament recomandate pentru intarirea imunitatii
Exista cateva alimente medicament care au trecut testul timpului si au castigat reputatia de aparatori naturali ai sistemului imunitar.
Ciuperca Shiitake este cea mai cultivată ciupercă medicinală din lume, fiind foarte apreciată chiar și pentru gustul său în gastronomia japoneza. Shiitake conține vitaminele din complexul B, ergosterol, minerale, săruri organice și aminoacizi esențiali.
Ciuperca Maitake este denumită și „ciuperca dansatoare”, datorită bucuriei extraordinare pe care o manifestau culegătorii japonezi la găsirea acesteia, conform unei vechi legende. Ciuperca Maitake conține polizaharide și beta-glucan, stimulatoare naturale ale imunității organismului.
Prezente in produsul FOREVER IMMUBLEND, Shiitake și Maitake sunt două ciuperci folosite de peste 3000 mii de ani în China și Japonia pentru proprietățile lor medicinale excepționale, ajută la producerea de celule cu rol în sistemul imunitar, confirmate de cercetările științifice din ultimele decenii.
-
Forever ImmuBlend135,16 lei
PRODUSELE STUPULUI – Polen, Propolis, Laptisor de Matca si mierea, au fost de mii de ani cunoscute ca fiind adevărate elixire pentru sanatate. Au o compozitie complexa, din care, am putea spune, nu lipsește nimic. Apicultorii recomanda folosirea lor prin rotație, în sezonul rece, pentru a menține sistemul imunitar in parametrii optimi.
ALTE LEGUME SI FRUCTE – cu puteri remarcabile de aparare a imunitatii: usturoi, morcovi, citrice, mere, afine, merisoare, rodie, ghimbir.
Privește sistemul imunitar ca pe o orchestra, in care toti instrumentistii isi cunosc rolul si canta corect.
Pentru ca interpretarea sa fie conform partiturii, toți trebuie sa conlucreze si sa interpreteze partea care le se cuvine, într-o armonie perfectă.
La fel este si cu sistemul imunitar (este complex) nu este doar o entitate, de aceea fiecare componenta trebuie sa poată functiona in parametrii optimi. Fără a avea pretenția sa cunoaștem întreaga complexitate a corpului, intuitiv știm ca este nevoie de echilibru.
O viata condusa după principii sănătoase va permite sistemului imunitar sa se mențină în echilibru și armonie.
Lasă un răspuns