Cuprins
Ce sunt enzimele digestive și ce rol au în organism?
Enzime (gr zymosis – ferment) sunt compuși organici de natura proteica, prezenți în celule vii, care dirijează procesele de sinteza si de descompunere din organismele vii. Oriunde exista viata – ființe umane, animale, plante și microorganisme – exista și enzime cu scopul de a produce și a păstra energia.
Hrana este cea mai importantă sursa de energie pentru corpul nostru și de aceea avem nevoie de o hrană de calitate. Se vorbește mult despre hrana vie, acestea sunt elementele vii din hrana neprocesata termic. De exemplu, legume și fructe în stare proaspătă, recent recoltate, și care nu au fost expuse la temperaturi de fierbere sau gatire..
Rolul enzimelor digestive în sănătate și longevitate
Enzimele sunt partea vie din celulele noastre, ele sunt implicate în toate reacțiile chimice care au loc în corp. Se mai numesc și catalizatori (acceleratori) ai funcțiilor fiziologice și biochimice din corp.
Paul Kutschoff – medic elvetian, in anul 1903 vine cu dezvaluiri revolutionare. Organismul uman, pentru a functiona optim, are nevoie zilnic de minim 50% din hrana sa fie in stare proaspata, vie, bogata in enzime. Si-a concentrat atentia asupra afectiunilor intestinale care apar tocmai la persoanele care consuma un procent redus de hrana vie. In aceste cazuri s-au observat nu numai afectiuni intestinale ci si o imunitate scazuta.
De asemenea pacientii manifesta diverse tipuri de alergii, nespecifice si dificil de controlat. Un procent prea mare de alimente care nu sunt vii alerteaza sistemul imunitar, sunt percepute ca fiind straine organismului. Reactia sistemului imunitar in acest caz este de alerta. Prelungita pe termen lung poate cauza boli autoimune.
Tipuri de enzime: metabolice, digestive și enzime alimentare
- Enzime metabolice – sunt proteine specializate care accelerează reacțiile chimice din organism, esentiale pentru mentinerea vietii. În fiecare celulă din corpul nostru exista aproximativ 1300 de enzime diferite. Acestea se combina cu coenzime (derivați ai vitaminelor) și formează peste 100.000 de variații chimice. Ele sunt implicate în toate procesele metabolice, datorită acestora, corpul nostru isi indeplineste principalele funcții: vedem, auzim, respiram, ne mișcăm. Au rol în digestie, producerea de energie, detoxifiere, refacerea musculaturii, structura osoasa, buna funcționare a sistemului nervos, apărarea organismului împotriva agenților patogeni sau în funcția de reproducere. Enzimele metabolice au nevoie de vitamine și minerale pentru a-și îndeplini scopul.
- Enzime digestive – sunt un tip special de enzime metabolice care au rolul de a descompune alimentele in nutrienti mai simpli, astfel incat acesta sa poată fi absorbiti de organism. Ele sunt produse de glandele salivare, stomac, pancreas si intestinul subțire.
Digestia începe din cavitatea bucala – glandele salivare conțin enzime, care încep procesul de digestie încă din cavitatea bucală. Mestecarea temeinică a hranei (de la 30-50 de ori pentru fiecare bol alimentar) nu este doar benefica ci absolut necesara. Astfel, permitem enzimelor din cavitatea bucală sa inceapa digestia. Trimitem spre stomac alimente bine mestecate. Prelungim în mod sănătos timpul de servire a mesei consumand o cantitate mai mica de hrană.
Persoanele care grabesc acest proces de masticatie, mananca repede si inghit hrana fara a fi bine masticata, in general au probleme cu digestia, absorbtia nutrientilor si cu greutatea in exces.
- Enzime alimentare – intuim ca sursa acestor enzime provine din alimente in stare cruda (neprocesate termic) și care contribuie la procesul de digestie, ajutand organismul sa descompuna nutrientii mai eficient. Spre deosebire de enzimele digestive produse de organism, enzimele alimentare vin din exterior, odată cu hrana. Este important de reținut: Dacă acestea sunt gătite la temperaturi de peste 40’ Celsius, enzimele se inactiveaza, deoarece ele nu rezista la temperaturi mai înalte de acest nivel.
Lista cu alimente bogate în enzime digestive naturale
“Fie ca hrana ta sa fie medicamentul tau iar medicamentul tau sa-ti fie hrana.”
Hipocrates
Cele mai bune surse de enzime naturale provin din alimentele vegetale de sezon, proaspăt culese. Este de înțeles, prospețimea lor este importantă, de aceea este recomandat, în cea mai mare parte a anului, sa consumăm aceste alimente care provin din surse locale. Și sa apelăm la supermarket doar pentru vegetalele care sunt în extrasezon.
Fructe care conțin enzime naturale
- Ananas crud – contine bromelaina – excelent pentru digestia proteinelor
- Papaya – contine papayna – ajuta digestia proteinelor și are efect antiinflamator
- Kiwi – contine actinidina – enzima proteolitica, cu rol de descompunere a proteinelor în aminoacizi.
- Mango – bogat în amilaza, cu rol în digestia carbohidratilor.
Legume care conțin enzime naturale
- Varza cruda – stimulează enzimele digestive naturale
- Broccoli, spanac, kale – bogate in catalaza, cu rol in detoxifiere, și alte enzime cu efect antioxidant.
- Castraveti, telina, morcov, crude – susțin digestia, hidratarea si curatarea intestinala.
Alimente fermentate – cu enzime și probiotice
- Varza murata, nepasteurizata
- Iaurt natural cu culturi vii
- Mierea
- Kefir
- Kimchi
- Miso
- Tempeh
- Kombucha
Semințe germinate și nuci crude
- Germeni de lucerna, grau, broccoli, ridiche
- Semințe de floarea soarelui sau dovleac, incoltite
- Nuci crude – migdale, caju, nuci pecan – conțin enzime dar și inhibitori enzimatici care se reduc prin inmuiere.
Plante medicinale
- fenicul,
- musetel,
- menta,
- sunatoare
Idei de mese sau gustari cu enzime alimentare
MIC DEJUN UȘOR ȘI ENERGIZANT
- Smoothie cu ananas, papaya, spanac și puțină mentă.
- Iaurt natural cu kiwi, semințe de chia și germeni de grau.
PRANZ LEJER, DIGESTIV
- Salata de varza rosie, cruda, morcovi, avocado și semințe de dovleac incoltite.
- Supa miso cu tofu si alge – fără fierbere intensă pentru a salva enzimele.
GUSTARE SĂNĂTOASĂ
- Fructe crude- mango, banana, kiwi cu un mix de nuci înmuiate
- Kefir natural cu fulgi de cocos și puțină scorțișoară.
CINA USOARA
- Salată de broccoli crud, castraveti, muguri de lucerna și sos miso.
- Tempeh la aburi cu varza murata și pastă de avocado.
Refacerea enzimelor digestive: cauze si solutii
Ne naștem cu un potențial enzimatic (care este influențat și de mostenirea genetica) și care pană la varsta de 20 ani ajunge sa fie produs de organism la capacitatea maximă.
Pe parcursul anilor, datorită stilului de viata, și a modului cum avem, sau nu avem grija de aparatul digestiv, corpul produce tot mai puține enzime. Studiile arată ca o persoana de 70 de ani are de 30 de ori mai puține enzime digestive decât o persoana de 30 de ani.
Sunt multe modalități prin care îngreunam digestia și suprasolicitam resursele enzimatice ale corpului. Dintre ele, cea mai raspandita este combinarea mai multor feluri de mancare concentrată la o masa.
La o masa este recomandat sa se consume un singur fel de mancare concentrată = gătită. Iar masa este recomandat sa înceapă cu o salată proaspătă de legume. Combinațiile alimentare mult indragite pe meleagurile mioritice, sunt cele în care asociem cartofii cu friptura, sărim peste salată și adăugăm muraturi. Încheiem masa cu un desert și poate am avut și un aperitiv gatit, la început. Acestea sunt genul de mese, după care ne simțim epuizati, lipsiți total de energie, cu stomacul incarcat, provocand chiar indigestie.
Proteinele (carne, oua, branzeturi ) si carbohidratii (cartofi, paste, orez) au timpi diferiți de digestie și necesita enzime diferite. În loc sa ajutam digestia, adaugand o salată proaspătă, noi o complicam, în dezavantajul propriei sanatati.
Pancreasul este organul care produce în mod natural enzime, iar consumarea de alimente sărace în enzime suprasolicita pancreasul pentru a produce enzime diferite pentru alimente din categorii diferite, care nu sunt compatibile.
Simptome ale deficitului de enzime – cele mai uzuale
Efecte asupra digestiei – digestia va fi incompletă, în intestin vor ajunge alimente nedigerate, astfel absorbția nutrienților nu va mai avea loc în mod corespunzător. Persoane care mananca o cantitate mare de hrană vor ajunge sa fie subnutriti, deoarece substantele necesare vieții: aminoacizi, vitamine, minerale, acizi grași nu vor fi absorbite și se vor elimina. În același timp, prin aportul caloric mare vor ajunge la supragreutate și probleme metabolice
Efecte asupra sistemului imunitar – particulele de alimente nedigerate care pot ajunge direct în sânge, vor fi percepute de către sistemul imunitar drept “agenți străini invadatori”, iar reacția este similară simptomelor specifice alergiilor: dureri de cap, migrene, ameteli, iritabilitate, nervozitate, depresie, conjunctivita, eczeme, arsuri la stomac, creșterea tensiunii arteriale, dureri în piept, dificultăți de respiratie, umflarea fetei si a ochilor etc.
Carenta de enzime din organism poate provoca: de la dezechilibre digestive, pana la afectiuni grave, atat fizic (boli ale aparatului digestiv, boli autoimune) cât și psihic. Deoarece carența de anumite enzime poate sa afecteze buna funcționare a creierului.
Probiotice si enzime digestive – cand sunt utile suplimentele?
Ne străduim să menținem un echilibru permanent între dorința de a fi sănătoși și a duce o viata echilibrata, balansat de viata noastra agitata, de zi cu zi. Proiecte și angajamente, pe toate planurile, în viața de familie și în munca zilnică.
Este normal sa ne întrebăm, de unde găsim ajutor ? În fond, ceea ce ne dorim este sa avem sanatate si energie pentru a face fata la toate solicitările.
Din cele mai sigure surse, cultivate organic, în zone ecologice, prelucrate și extrase la temperaturi sub 40’C, pentru a nu degrada enzimele, avem 3 variante de suplimente, pentru toate gusturile si preferintele:
- Enzime prezente in sucul de aloe vera – În oricare din cele 4 variante de băuturi, care contine aloe vera gel, găsim cel puțin 9 enzime. Cu roluri complexe de: antiinflamator, stimulator al sistemului imunitar, de susținere a activității musculare. Rol în degradarea celulozei, în metabolizarea grasimilor si a proteinelor, în cresterea alcalinitatii corpului și îmbunătățirea activității ficatului.
- Enzime prezente in pulbere nutritiva – FOREVER SUPERGREENS – contine un amestec puternic de nutrienti naturali, peste 20 de legume și fructe, atent selectionate, pentru cele mai bune efecte. Ușor de administrat, dintr-un pliculet de 5 grame, se poate dizolva în bautura preferata de aloe sau în chefir.
- Enzime prezente in comprimate – FIELDS OF GREENS – vitamine, minerale și fitonutrienți, extrase din surse naturale – orz verde proaspăt, miere, pir, lucerna, piper cayenne. La care s-a adaugat și picolinat de crom, un mineral important în dozarea de insulina a pancreasului.
- Forever Active ProB – asigura un aport de peste 8 miliarde de bacterii probiotice in fiecare capsula printr-un amestec unic de 6 tulpini bacteriene sinergice.
- Cardio-Health contine Coenzima Q10, care are un rol asemanator vitaminelor si este prezenta in toate celulele din organism, in special in cele cu o activitate intensa – din inima, ficat, creier.
A fi sănătos sau bolnav, nu tine de noroc sau de fatalitate, și chiar destul de putin conteaza mostenirea genetica. În cele mai multe cazuri, a fi sănătos este consecința unor decizii, pe care le luăm în fiecare zi.
A fi sanatos are legatura cu stilul de viata pe care l-am ales și îl practicăm.
Dr. Hiromi Shinya, autorul cărții Enzima Miracol (publicată în 2013 la editura Lifestyle Publishing) este pionierul chirurgiei colonoscopice, tehnica inventată de el îi poarta numele. Practica medicina de peste patru decenii (în 2013) și a examinat stomacul și intestinele a peste 300.000 de persoane. Ne recomanda în cartea sa principalele priorități ale regimului sau alimentar:
- Menține un raport 85% alimente vegetale la 15% alimente de origine animala.
- Raportul optim de nutrienti ar trebui sa fie: cereale integrale, nerafinate 50%, legume și fructe 35%, proteine animale 15%.
- În categoria de proteine animale recomanda ca și sursă, animale cu o temperatura a corpului mai joasa decat temperatura corpului uman. De ex peștele.
- Consumați alimente proaspete, nerafinate, dacă este posibil, în forma lor naturala.
- Evitați laptele și produsele lactate pe cat posibil.
- Evitați margarina și alimentele prajite
- Mestecati temeinic – de 40-70 de ori – si incercati sa consumati portii mai mici ( opriti-va cand va simtiti 80% satul)
- Ce facem cu abaterile de la “reguli” ? Dr. Hiromi ne spune că dacă ne incadram in 5% abateri și 95% vom fi atenți la alimentatie, enzimele își vor îndeplini rolul si vor continua sa ne protejeze sanatatea, pentru ca sanatatea este acumularea unor obiceiuri bune pe termen lung concomitent cu eliminarea unor obiceiuri nesănătoase.
- Ceea ce este important, este sa urmezi un stil de viata sanatos și pe termen lung, pentru a avea o viata pe care să-ți fie drag sa o traiesti.
Mancare este o necesitate dar a manca cu intelepciune este o arta.
La Rochefoucauld – Francisc al VI-lea
Lasă un răspuns