Ce sunt enzimele?
Enzima – este un compus organic de natura proteica, prezent in celule vii, care dirijează procesele de sinteza si de degradare din organismele vii (ființe umane, animale, plante, si microorganisme) cu scopul de a produce si a pastra energia.
Hrana este cea mai importanta sursa de energie pentru corpul nostru si de aceea avem nevoie de o hrana de calitate. Se vorbeste mult despre hrana vie, acestea sunt elementele vii din hrana neprocesata termic. De exemplu, legume si fructe in stare proaspata, si care nu au fost expuse la temperaturi de fierbere sau gatire.
Care este rolul enzimelor in corp?
Enzimele sunt partea vie din celulele noastre, ele sunt implicate in toate reactiile chimice care au loc in corp. Se mai numesc si catalizatori (acceleratori) ai functiilor fiziologice si biochimice din corp.
Paul Kutschoff – medic elvetian, in anul 1903 vine cu dezvaluiri revolutionare. Organismul uman, pentru a functiona optim, are nevoie zilnic de minim 50% din hrana sa fie in stare proaspata, vie, bogata in enzime. Si-a concentrat atentia asupra afectiunilor intestinale care apar tocmai la persoanele care consuma un procent redus de hrana vie. In aceste cazuri s-au observat nu numai afectiuni intestinale ci si o imunitate scazuta.
De asemenea pacientii manifesta diverse tipuri de alergii, nespecifice si dificil de controlat. Un procent prea mare de alimente care nu sunt vii alerteaza sistemul imunitar, sunt percepute ca fiind straine organismului. Reactia sistemului imunitar in acest caz este de alerta. Prelungita pe termen lung poate cauza boli autoimune.
Care sunt principalele tipuri de enzime si de unde provin
- Enzime metabolice – in fiecare celula din corpul nostru exista aproximativ 1300 de enzime diferite. Acestea se combina cu coenzime (derivati ai vitaminelor) si formeaza peste 100.000 de variatii chimice. Datorita acestora, corpul nostru isi indeplineste principalele functii: vedem, auzim, respiram, ne miscam. Au rol in refacerea musculaturii, structura osoasa, buna functionare a sistemului nervos, apararea organismului impotriva agentilor patogeni sau functia de reproducere. Enzimele metabolice au nevoie de vitamine si minerale.
- Enzime digestive – se secreta incepand cu cavitatea bucala si continua pe tractul digestiv. Enzimele sunt implicate in digestie si absorbtie, in descompunerea toxinelor. Acestea au rolul sa descompuna proteinele, carbohidratii, grasimile din alimente. De asemenea, enzimele digestive intervin si in procesele de extragere, asimilare, metabolizare si absorbtie a nutrientilor din hrana.
Digestia incepe din cavitatea bucala – glandele salivare contin enzime, care incep procesul de digestie inca din cavitatea bucala. Mestecarea temeinica a hranei (de la 30-50 de ori pentru fiecare bol alimentar) nu este doar benefica ci absolut necesara. Astfel, permitem enzimelor din cavitatea bucala sa inceapa digestia. Trimitem spre stomac alimente bine masticate. Prelungim in mod sanatos timpul de servire a mesei consumand o cantitate mai mica de hrana.
Persoanele care grabesc acest proces de masticatie, mananca repede si inghit hrana fara a fi bine masticata, in general au probleme cu digestia, absorbtia nutrientilor si cu greutatea in exces.
- Enzime alimentare – intuim ca sursa acestor enzime provine din alimente in stare naturale: fructe, legume, nuci, seminte de in, mei, quinoa), germeni, cereale, diverse plante (aloe vera, patrunjel). Este important de retinut: Dacă acestea sunt gatite la temperaturi de peste 40’ Celsius, enzimele se inactiveaza, deoarece ele nu rezista la temperaturi mai inalte de acest nivel.
Alimente bogate in enzime – enzime naturale
“Fie ca hrana ta sa fie medicamentul tau iar medicamentul tau sa-ti fie hrana.”
Hipocrates
Cele mai bune surse de enzime naturale provin din alimentele vegetale de sezon, proaspat culese. Este de inteles, prospetimea lor este importanta, de aceea este recomandat, in cea mai mare parte a anului, sa consumam aceste alimente din surse locale. Si sa apelam la supermarket doar in extrasezon.
Legume – morcovi, rosii, ardei, ceapa, usturoi, castraveti, sfecla, spanac, ghimbir.
Fructe – fructe de sezon, din surse locale – capsuni, cirese, caise, piersici, pepene, prune, mere, struguri, papaia, mango, ananas, avocado,
Extractele de plante introduse in alimentatie: fenicul, musetel, menta, sunatoare.
Surse de enzime din alimente fermentate:
Chefir natural, bio – fara aditivi si indulcitori,
Varza murata – cruda si nepasteurizata,
Mierea.
Ce implicatii are deficitul de enzime?
Ne nastem cu un potential enzimatic (care este influentat si de mostenirea genetica) si care pana la varsta de 20 ani ajunge sa fie produs de organism la capaciatea maxima.
Pe parcursul anilor, datorita stilului de viata, si a modului cum avem, sau nu avem grija de aparatul digestiv, corpul produce tot mai putine enzime. Studiile arata ca un om de 70 de ani are de 30 de ori mai putine enzime digestive decat un om de 30 de ani.
Sunt multe modalitati prin care ingreunam digestia si suprasolicitam resursele enzimatice ale corpului. Dintre ele, cea mai raspandita este combinarea mai multor feluri de mancare concentrata la o masa.
La o masa este recomandat sa se consume un singur fel de mancare concentrata = gatita. La care se adauga o salata proaspata de legume. Combinatiile alimentare mult indragite pe meleagurile mioritice, sunt cele în care asociem cartofii cu friptura, sarim peste salata si adaugam muraturi. Incheiem masa cu un desert si poate am avut si un aperitiv la inceput. Acestea sunt genul de mese, dupa care ne simtim epuizati, lipsiti total de energie, cu stomacul incarcat.
Proteinele (carne, oua, branzeturi ) si carbohidratii (cartofi, paste, orez) au timpi diferiti de digestie si necesita enzime diferite. In loc sa ajutam digestia, adaugand o salata proaspata, noi o complicam, in dezavantajul propriei sanatati.
Pancreasul este organul care produce in mod natural enzime, iar consumarea de alimente sarace in enzime suprasolicita pancreasul pentru a produce enzime diferite pentru alimente din categorii diferite, care nu sunt compatibile.
Simptome ale deficitului de enzime – cele mai uzuale sunt:
Efecte asupra digestiei – digestia va fi incompleta, in intestin vor ajunge alimente nedigerate, astfel absorbtia nutrientilor nu va mai avea loc in mod corespunzator. Persoane care mananca o cantitate mare de hrana vor ajunge sa fie subnutrite, deoarece substantele necesare vietii: aminoacizi, vitamine, minerale, acizi grasi nu vor fi absorbite si se vor elimina.
Efecte asupra sistemului imunitar – particulele de alimente nedigerate care pot ajunge direct in sange, vor fi percepute de catre sistemul imunitar drept agenti straini invadatori, iar reactia este similara simptomelor specifice alergiilor: dureri de cap, migrene, ameteli, iritabilitate, nervozitate, depresie, conjunctivita, eczeme, arsuri la stomac, cresterea tensiunii arteriale, dureri in piept, dificultati de respiratie, umflarea fetei si a ochilor etc.
Carenta de enzime din organism poate provoca: de la dezechilibre digestive, pana la afectiuni grave, atat fizic (boli ale aparatului digestiv, boli autoimune) cat si psihic. Carența de anumite enzime poate sa afecteze buna functionare a creierului.
Suplimente alimentare cu enzime
Ne străduim sa menținem un echilibru permanent intre dorinta de a fi sanantosi si a duce o viata echilibrata, balansat de viata noastra agitata, de zi cu zi. Proiecte si angajamente, pe toate planurile, in viata de familie si in munca zilnica.
Este normal sa ne intrebam, de unde gasim ajutor ? In fond, ceea ce ne dorim este sa avem sanatate si energie pentru a face fata la toate solicitarile.
Din cele mai sigure surse, cultivate organic, in zone ecologice, prelucrate si extrase la temeperaturi sub 40’C, pentru a nu degrada enzimele, avem 3 variante de suplimente, pentru toate gusturile si preferintele:
- Enzime prezente in sucul de aloe vera – In oricare din cele 4 variante de bauturi, , care contine aloe vera gel, gasim cel putin 9 enzime. Cu roluri complexe de: antinflamator, stimulator al sistemului imunitar, de sustinere a activitatii musculare. Rol in degradarea celulozei, in metabolizarea grasimilor si a proteinelor, in cresterea alcalinitatii corpului si imbunatatirea activitatii ficatului.
- Enzime prezente in pulbere nutritiva – FOREVER SUPERGREENS – contine un amestec puternic de nutrienti naturali, peste 20 de legume si fructe, atent selectionate, pentru cele mai bune efecte. Usor de administrat, dintr-un pliculet de 5 grame, se poate dizolva in bautura preferata de aloe sau in chefir.
- Enzime prezente in comprimate – FIELDS OF GREENS – vitamine, minerale si fitonutrienti, extrase din surse naturale – orz verde proaspat, miere, pir, lucerna, piper cayenne. La care s-a adaugat si picolinat de crom, un mineral important in dozarea de insulina a pancreasului.
A fi sanatos sau bolnav, nu tine de noroc sau de fatalitate! In cele mai multe cazuri, a fi sanatos este rezultatul unor decizii, pe care luam in fiecare zi.
A fi sanatos are legatura cu stilul de viata pe care l-am ales:
- Echilibrul intre munca-odihna-relaxare.
- Mișcarea, practicata ca o decizie de sanatate.
- Consumul adecvat de apa, pentru a permite corpului sa faca digestia si sa elimine toxinele. .
- Cel mai important – ceea ce punem in farfurie, marimea portiilor, combinarea alimentelor, pauzele in care permitem corpului sa faca digestia. Calitatea hranei, cu cat este mai natural si mai simplu, cu atat mai bine.
Mancare este o necesitate dar a manca cu intelepciune este o arta.
La Rochefoucauld – Francisc al VI-lea
Lasă un răspuns