Cuprins
Trebuie să recunosc, timp de mulți ani, am considerat această teorie alimentară “gluten free” (”fara gluten”), o modalitate nouă de a promova anumite produse. Ulterior, am privit-o ca o problemă specifică a celor care suferă de intoleranță la gluten. Și m-am exclus din această categorie, spunându-mi că eu personal nu am o problemă cu glutenul. Dar pentru că acest domeniu, al stilului de viață sănătos, este atât de vast și într-o continuă transformare și redefinire, ești nevoit să citești și să te informezi permanent. Astfel, la recomandarea unei pietene dragi, mi-am procurat cartea Dr. Amy Myers ”SOLUȚII CONTRA AUTOIMUNITĂȚII” și am citit-o cu detașarea unei persoane care nu suferă de vreo boală autoimună ci doar vrea să se informeze.
Această carte a fost o revelație pentru mine! Am învatat și am aplicat o mulțime de recomandări ale autoarei, indentificând la mine, dar și la alții, câteva din simptomele unui proces inflamator în organism, cauze ale apariției lor și, în același timp, posibile corecții.
Dieta, stilul de viață, factorii de mediu și stresul, toate par să aiba un rol foarte important în a te menține sănătos dar și în a te îmbolnavi. Chiar dacă nu ai boala celiacă, nu ești alergic și nici nu ești sensibil la gluten este bine să ai o dietă fara gluten. Acesta este sfatul dr. Amy Myers, susținut prin experiența și documentarea ei dar și al altor medici și nutriționiști.

Ce este glutenul?
Glutenul este o proteină “lipicioasă”care se găsește în grâu, secară, orz și multe alte cereale.
Datorită glutenului aluatul este pufos, elastic și bine crescut.
Dar, tot glutenul produce inflamație la nivelul aparatului digestiv.
Multora dintre noi ne este greu să ințelegem faptul că alimentele atât de obișnuite precum pâinea și pastele sunt atât de nesanătoase, și că pot provoca boli atât de epuizante și dureroase.
Toate acestea se datorează agriculturii intensive în care accentul se pune pe cantitate și nu pe calitate. Trecerea agriculturii de sub tutela fermierilor sub tutela corporațiilor care au promovat noi soiuri de cereale: soiurile hibride, sau soiuri modificate genetic.
Cum ne afecteaza glutenul ?
Hibridizarea a modificat structura genetică a glutenului, asta însemnând noi soiuri de proteine pe care organismul nostru nu le mai recunoaște. În acest caz, sistemul imunitar trimite anticorpi pentru a ataca substanta necunoscuta. Aceasta va duce la un sistem imunitar în alertă maximă provocând un tir inflamator nemilos ceea ce creează un mediu perfect pentru dezvoltarea unei boli autoimune. O alta atenționare este faptul ca prin procesarea industrială a alimentației suntem supra-expuși la gluten, acesta fiind prezent în aproape toate alimentele procesate.
Alimente fara gluten
Mai jos îți prezint o listă de alimente sănătoase fara gluten, precum și o listă de alimente la care ar trebui să renunți dacă ai o boală inflamatorie sau simptome inflamatorii.

Cereale fara gluten
Orez brun și orez sălbatic, porumb, quinoa, hrișcă, mei, tapioca, ovăzul – nativ nu conțin e gluten dar este contaminat cu gluten, prin contact, în etapele de procesare din ferme.
Carbohidrați
Pentru a-ți satisface pofta de amidon recomand: cartofi dulci, dovlecel de vară, piure de conopidă
Proteine de calitate
Vita bio hranită cu iarbă, miel bio hrănit cu iarbă, porc bio hrănit cu iarbă, păsări de curte bio, crescute cu iarbă, pe câmp (pui, rață, curcan), conserve de pește în apă (sardine), pește proaspăt pescuit din sălbăticie, vânat.
Grăsimi sănătoase
Avocado, ulei de avocado, ulei (unt) de cocos, ulei de sâmburi de struguri, ulei de măsline,
ulei de șofran.
Legume organice
Anghinare, sparanghel, sfeclă, conopidă, broccoli, varză de bruxelles, varză, morcovi, țelină, ceapă verde, castraveți, varză Kale, praz, salată, ciuperci, bame, măsline (conservate in apă) ceapă, păstârnac, alge marine, spanac toate frunzele verzi, dovleci (placintar, spaghetti, ghindă), cartofi dulci, napi, dovlecei galbeni, zuchini
Fructe organice
afine, avocado, banane, caise proaspete, căpșuni, cireșe, grapefruit, lamâi, limete, kiwi, mango, mandarine, mere, mure, nuci de cocos, nectarine, pepeni, portocale, piersici, pere, smochine proaspete, struguri, zmeură.
Condimente aromate
Busuioc, cacao (100%), cardamon, cuișoare, chimen, coriandru, frunze de dafin, oțet de mere, piper negru, păpădie, roșcovă, scorțișoară.
Mărar, semințe de fenicul, usturoi, ghimbir, muștar, nucșoară, oregano, pătrunjel, rozmarin, sare de mare, tarhon, cimbru, curcuma.
Băuturi racoritoare
Sucuri de fructe sau de legume făcute în casă.
Ceai de plante, fără cofeină, ceai verde în cantități moderate dacă dorești.
Indulcitor de ștevie
Apă
Alimente INFLAMATORII la care ar trebui să renunți
Autoarea recomanda să faci o cură de 30 zile fără alimente inflamatorii și o dieta fara gluten. Rezultatele obținute după o lună te vor convinge. La multe din aceste alimente vei renunța din proprie convingere. La altele vei reveni, probabil tot mai rar.
Alcool
Alimente fast food / alimente procesate
Aditivi alimentari: orice aliemente care conțin coloranți arificiali, arome sau conservanți.
Alimente modificate genetic (GMO), inclusive uleiul de rapiță și zahărul din sfecla de zahăr.
Carnea procesată: carnea la conservă, cum ar fi carnea presată, mezeluri, hot-dog.
Uleiuri prelucrate și uleiuri rafinate: maioneză, sosuri pentru salate, diverse creme tartinabile.
Uleiuri rafiate / grăsimi hidrogenate / grăsimi transartificiale inclusiv margarina.
Stimulente și cofeină: ciocolată, cafea
Indulcitori: zahăr, alcooli din zahăr, sucuri îndulcite, sirop de porumb cu multă fructoză.
Lactate: unt, branză de vaci, brânză, smântână, iaurt congelat, unt ghee, brânză de capră, înghețată, lapte, frișcă din grăsimi vegetale, proteine din zer, iaurt
Consumă mai rar ouă
Alimente care contin gluten: tot ce conține orz, secară, sau grâu
Leguminoase: fasole, linte, năut, mazăre (uscată sau proaspătă), mazăre păstăi.
Solonacee: roșii, cartofi, vinete, ardei
Nuci inclusiv untul de nuci.
Arahide
Semințe, inclusiv untul din semințe
Soia
Sucuri îndulcite din fructe
Condimente și arome la care ar fi bine să renunți.
Evită condimentul pe a cărui etichetă scrie, pur și simplu ”condimente”. Ele pot conține orice, inclusiv gluten.
Sos barbecue, ciocolată și dulciuri diverese, boia de ardei iute, ketchup
Boia de ardei dulce, fulgi de ardei roșu, murături în sos condimentat, sos de soia, sos teriyaki
Lasă un răspuns